StoryEditor

ČR neprijme euro v roku 2010

26.10.2006, 09:40
Autor:
TASRTASR

Vysoký schodok verejných financií donútil Českú republiku (ČR) "odpískať" termín vstupu do eurozóny. ČR pôvodne chcela prijať euro v roku 2010, avšak konvergenčná analýza Českej národnej banky (ČNB) odporúča vláde, aby sa nepokúšala umiestniť korunu do systému výmenných kurzov ERM II v roku 2007. ČNB iba potvrdila názor trhu, analytici totiž už dávnejšie hovorili o nutnosti posunúť termín prijatia eura.
"Toto rozhodnutie znamená posun potenciálneho vstupu Českej republiky do eurozóny za pôvodne plánovaný horizont 2009 a 2010," uvádza sa v analýze ČNB, ktorú získala agentúra Reuters od zdroja z ministerstva financií. Výsledky analýzy budú predmetom rokovania českého kabinetu, ktorý sa stretne dnes večer.
Zdá sa, že Česko podobne ako Maďarsko zostane bez časového plánu týkajúceho sa prijatia eura. Ministerstvo financií a centrálna banka totiž uviedli, že krajina musí dostať pod kontrolu vysoký schodok verejných financií a reformovať pracovný trh predtým, než si stanoví nový cieľový termín. Finančné trhy na tieto informácie prakticky nereagovali, pretože iba potvrdzujú názor väčšiny analytikov, že ČR pre prehlbujúci sa deficit verejných financií bude schopná vstúpiť do eurozóny najskôr v roku 2012 alebo 2013. A to aj napriek rastu ekonomiky na úrovni 6 %.
"Fundamentálne faktory vyzerajú dobre. Avšak politická, a teda aj fiškálna dynamika pre skoré prijatie eura sa v poslednom čase zhoršila," uviedol ekonóm banky Merrill Lynch Radoslaw Bodys.
Pokles politickej vôle znížiť schodok verených financií pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je podmienkou pre vstup do eurozóny, posunul termíny prijatia eura aj v Poľsku a Maďarsku. Vysoké výdavky na sociálne zabezpečenie by mali v budúcom roku zvýšiť deficit verejných financií ČR na 4,2 % HDP. Navyše, politický pat po júnových voľbách nedovoľuje naštartovanie fiškálnej reformy.
Systém výmenných kurzov je takzvanou čakárňou na euro. Vstupom do ERM II sa začína druhá etapa procesu prechodu na euro. Krajiny, ktoré sa uchádzajú o jeho prijatie, musia v tomto režime pobudnúť aspoň dva roky. Cieľom je stabilizácia kurzu pred samotným zavedením eura.
Slovenská koruna vstúpila do ERM II 28. novembra 2005. Centrálna parita koruny voči euru bola stanovená na úrovni 1EUR/38,4550 SKK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:36