StoryEditor

Slovensko je schopné vyprodukovať ročne 120 PJ bioenergie

30.11.2006, 15:20
Autor:
SITASITA

Slovenské poľnohospodárstvo je schopné vyprodukovať ročne 120 peta joulov (PJ) bioenergie, informoval o tom Juraj Halmaš, štátny radca sekcie poľnohospodárstva a obchodu na štvrtkovej tlačovej besede ministerstva pôdohospodárstva. "Táto bioenergia by znamenala náhradu štátnej spotreby elektrickej energie približne na 15 %, čo predstavuje päťnásobok spotreby celého rezortu pôdohospodárstva," dodal. Bioenergia sa využíva na výrobu bioplynu a následne výrobu elektrickej energie a tepla s možnosťou dodávok do rozvodných sietí. Zdrojmi energetického potenciálu biomasy sú slamnatá biomasa, drevný odpad z ovocných sadov, lesná biomasa, extrementy hospodárskych zvierat, či účelovo rastúce energetické plodiny a rýchlorastúce dreviny. V poľnohospodárskom rezorte eviduje SR v súčasnosti päť bioplynových staníc a štyri zariadenia na spaľovanie slamy.
Rozvoj bioenergetiky považuje súčasná vláda za jednu zo svojich priorít v rámci pôdohospodárstva, uviedol minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. "Ministerstvo pripravilo návrh zákona o obnoviteľných zdrojoch, čo je dôležitý moment pre všetky podnikateľské subjekty ktoré majú rozpracované bioenergetické projekty, pretože tento zákon im bude garantovať cenovú stabilitu na 10 až 12 rokov," dodal. Najväčšiu podporu štátu budú mať bioplynové stanice a zakladanie plôch rýchlorastúcich drevín. Pri bioetanole a biodieseli je podpora obmedzená. Na Slovensku však vznikajú projekty s kapitálovými záujmami nadnárodných spoločností. "Jedným z príkladov je nový liehovar pri Leopoldove, kde sa má spracovávať 400 tis. kŕmneho obilia," informoval Jureňa.
Do siedmich rokov je na Slovensku možné postaviť približne 1 000 bioplynových staníc s celkovým inštalovaným elektrickým výkonom viac ako 500 megawattov (MW), všetko však bude záležať na budúcich rozhodnutiach nového vedenia rezortu pôdohospodárstva. Cena takejto jednej bioplynovej stanice by sa v závislosti od umiestnenia a terénu pohybovala okolo 40 mil. Sk. Pre prevádzkovanie bioplynovej stanice je potrebná poľnohospodárska pôda o výmere približne 250 hektárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 03:36