StoryEditor

Gazprom získal prístup na francúzsky maloobchodný trh

19.12.2006, 13:46
Autor:
SITASITA

Ruský štátom kontrolovaný plynárenský monopol Gazprom bude môcť predávať koncovým zákazníkom na francúzskom trhu priamo 1,5 mld. metrov kubických zemného plynu ročne, a to s platnosťou od októbra 2007. Vyplýva to z dohody, ktorú v utorok v Moskve podpísali predstavitelia Gazpromu a francúzskej štátnej plynárenskej spoločnosti Gaz de France (GdF). Ide o ďalší krok ruskej spoločnosti v prenikaní na európske maloobchodné trhy po tom, ako Gazprom v októbri podpísal dohodu s talianskou firmou Eni o možnosti predaja plynu talianskym spotrebiteľom.
Súčasťou utorkovej dohody medzi Gazpromom a GdF je predĺženie kontraktu o odbere ruského zemného plynu do roka 2030 z predchádzajúcej úrovne do roku 2012. GdF bude kupovať od Gazpromu ročne 12 mld. kubických metrov plynu. "Rozvoj obchodnej spolupráce s Gazpromom pomôže posilniť bezpečnosť dodávok plynu zákazníkom vo Francúzsku a v Európe v dlhodobom horizonte," uviedol generálny riaditeľ GdF Jean-Francois Cirelli. GdF sa zároveň zaviazal, že bude ročne odoberať zemný plyn v objeme 2,5 mld. metrov kubických prostredníctvom podmorského plynovodu Nord Stream, ktorý by mal začať s prevádzkou v roku 2010.
Rusko dodáva na európske trhy približne jednu štvrtinu celkovej spotreby plynu, zatiaľ ide najmä o veľkoobchodné kontrakty. Gazprom sa snaží preniknúť na európsky maloobchodný trh, od ktorého si sľubuje vyššie výnosy, podľa niektorých európskych politikov by však podmienkou takéhoto prieniku Gazpromu malo byť, aby Rusko súčasne otvorilo svoj energetický sektor pre zahraničné firmy. V Európskej únii existujú obavy z prílišnej závislosti na dodávkach plynu z Ruska, povesť krajiny ako spoľahlivého dodávateľa naštrbil výpadok dodávok v januári tohto roka po spore Ruska a Ukrajiny o cenách plynu. Niektorí politici navyše podozrievajú Rusko, že sa snaží dodávky energetických surovín zneužívať na politické ciele.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:35