StoryEditor

Väčšina Slovákov si myslí, že ich hlas v EÚ nezaváži

07.02.2006, 17:04
Autor:
TASRTASR
Iba 26 % Slovákov sa prikláňa k názoru, že ich hlas v Európskej únii zaváži. V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom Eurobarometer 64 iba veľmi mierne vzrástol počet tých, ktorí si myslia, že ich hlas zaváži v únii, pri súčasnom poklese počtu tých, ktorí sa nevedeli k otázke vyjadriť.

Iba 26 % Slovákov sa prikláňa k názoru, že ich hlas v Európskej únii (EÚ) zaváži. Je to o 8 percentuálnych bodov menej ako v celej EÚ25. Naopak, až 68 % občanov SR sa s týmto názorom nestotožňuje, čo je o 9 percentuálnych bodov viac ako v celoeurópskom priemere.
Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky v Európskej únii Eurobarometer 64, ktorý sa uskutočnil na jeseň 2005. Na Slovensku sa na ňom zúčastnilo 1 096 občanov starších ako 15 rokov.
V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom iba veľmi mierne vzrástol počet tých, ktorí si myslia, že ich hlas zaváži v EÚ, pri súčasnom poklese počtu tých, ktorí sa nevedeli k otázke vyjadriť. Pritom počet tých, ktorí si nemyslia, že ich hlas v EÚ zaváži, sa v podstate nezmenil.
O tom, že členstvo SR v EÚ je zlá vec, je presvedčených 7 %. V porovnaní s celoeurópskym priemerom je to o 9 % menej. Naopak, viac ľudí na Slovensku si myslí, že členstvo v EÚ nie je ani dobrá, ani zlá vec - až 42 % v porovnaní s 30 % EÚ25. Po výraznom pozitívnom hodnotení členstva, ktoré nastalo v období od jari do jesene 2004, nastáva postupný pokles. Za posledný rok to bolo o 7 percentuálnych bodov. Zároveň mierne stúpa počet tých, ktorý si myslia, že členstvo v EÚ nie je ani dobrá ani zlá vec.
EÚ má negatívny imidž iba pre 17 % opýtaných Slovákov. Väčšina občanov SR si tak myslí, že imidž EÚ je pozitívny alebo neutrálny. Pri porovnaní výsledkov prieskumu na Slovensku a v EÚ25 je podiel občanov SR, pre ktorých má EÚ pozitívny imidž, takmer identický s podielom občanov v celej EÚ (43 %, resp. 44 %). Slováci sa viac než občania EÚ25 prikláňajú k neutrálnemu hodnoteniu (39 %, resp. 34 %), v celoeurópskom priemere možno zase pozorovať vyšší príklon k negatívnemu hodnoteniu Európskej únie než je to u slovenských občanov (20 %, resp. 17 %).
Z hľadiska trendov na Slovensku nešlo o výrazný posun v hodnotení imidžu EÚ. Oproti dvom predchádzajúcim prieskumom mierne klesol počet respondentov, ktorí hodnotili imidž EÚ ako pozitívny, a rovnako mierne klesol počet tých, ktorí vnímajú imidž únie ako neutrálny. Zároveň o niečo výraznejšie vzrástol počet tých, ktorí vnímajú imidž EÚ ako negatívny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:33