StoryEditor

Telekomunikačné firmy budú musieť uchovávať údaje o svojich zákazníkoch

03.01.2007, 08:27
Autor:
TASRTASR

Podniky poskytujúce na Slovensku telekomunikačné služby budú musieť od 1. novembra 2007 uchovávať prevádzkové a lokalizačné údaje o komunikácii svojich zákazníkov. Dáta o komunikácii prostredníctvom internetu a elektronickej pošty budú firmy povinné uchovávať 6 mesiacov, údaje o ostatných druhoch komunikácie 2 roky.
Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú predložilo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR do pripomienkového konania.
Cieľom tohto opatrenia je zosúladiť slovenskú legislatívu s normami Európskej únie (EÚ) a uľahčiť vyšetrovanie trestných činov. Novela zahŕňa aj ďalšie podnety, ktoré vyplynuli z praktického uplatňovania zákona o elektronických komunikáciách. Upravuje napríklad postup pri prideľovaní frekvencií na základe výberového konania, ale zosúlaďuje aj pravidlá poskytovania univerzálnej služby s pravidlami EÚ.
Novela má nadobudnúť účinnosť 1. mája 2007 s výnimkou ustanovení o povinnom uchovávaní údajov, ktoré nadobudnú účinnosť 1. novembra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:29