StoryEditor

Gašparovič odcestoval na štvordňovú oficiálnu návštevu Írska

26.03.2007, 10:50
Autor:
TASRTASR

Prezident SR Ivan Gašparovič odcestoval včera na štvordňovú oficiálnu návštevu Írska. Ide o historicky vôbec prvú návštevu slovenskej hlavy štátu v tejto krajine. S prezidentom SR do Írska cestuje minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek, ako aj skupina slovenských podnikateľov, ktorí sa zúčastnia na slovensko-írskom ekonomickom fóre v Dubline. Gašparovič navštívi toto fórum v utorok dopoludnia.
Na svojej oficiálnej návšteve chce prezident prezentovať Slovensko ako krajinu s priaznivým investičným, legislatívnym a vedomostným prostredím. "Táto cesta bude cestou, od ktorej si sľubujeme aj určité konkrétne výsledky. S írskymi predstaviteľmi budeme hovoriť aj o otázkach politiky Európskej únie," uviedol Gašparovič. Súčasná návšteva má recipročný charakter, prezidentka Írska Mary McAleesová bola na oficiálnej návšteve SR v júni 2003.

Objem írskych investícií v ekonomike SR je nízky a predstavuje 26. miesto spomedzi zahraničných investorov v SR. Najdôležitejšie firmy s írskou kapitálovou účasťou sú SLOVMET TRADE Slovakia, IS TRANS a DATART (sprostredkovanie obchodu), DSI a RACIO Export-Import Consulting (veľkoobchod) a ITAL PRODUCTION (obchod s nehnuteľnosťami). Slovenské elektrárne, a. s., spolupracujú s firmou ESB-international, pobočkou výrobcu a distribútora elektrickej energie v Írsku, Odenberg Engineering Group v Pezinku.
Hlavnými vývoznými komoditami SR sú elektrické zariadenia, káble, pneumatiky, valcové výrobky zo železa, papier, antibiotiká, odevy.
Medzi hlavné dovozné komodity patria elektrické telefónne zariadenia, stroje pre automatické spracovávanie údajov, magnetické pásky, transformátory, výrobky z rýb, lieky, kozmetické prípravky a výrobky z plastov.

Prehľad najvýznamnejších udalostí vo vzájomných hospodárskych vzťahoch:

Rok 2003
5. - 7.júna - Na oficiálnu návštevu Slovenska pricestovala írska prezidentka Mary McAleeseová s manželom. Sprevádzal ju írsky minister regionálneho rozvoja Éamon Ó Cuív, ktorý absolvoval rokovanie so svojím slovenským kolegom Lászlóm Gyurovským. Podporu projektu výstavby v atraktívnej bratislavskej zóne Pribinova ulica vyjadrila írska prezidentka počas stretnutia s primátorom hlavného mesta SR Andrejom Ďurkovským. Výstavbu obchodno-kultúrno-administratívno-obytného centra realizuje írska developerská skupina Ballymore Properties Ltd. Okrem rozhovorov s primátorom a vedením Ballymore Properties nevynechala ani krátku prehliadku Primaciálneho paláca, kde sa podpísala do Zlatej knihy Bratislavy. V posledný deň oficiálnej návštevy si prebrala veľkú zlatú medailu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave si z rúk rektora UK Františka Gahéra.

Rok 2005
30. augusta - Írska spoločnosť Odenberg Engineering Group otvorila v Pezinku montážny závod na výrobu strojov pre potravinársky priemysel. Do konca roka v ňom malo nájsť prácu 25 vysoko kvalifikovaných pracovníkov. Spoločnosť plánuje ročný objem výroby na úrovni zhruba 3,5 milióna EUR. Výrobný program spoločnosti bude zameraný na produkciu strojov určených na sortovanie a opracovanie potravinárskych výrobkov. Odenberg Engineering Group je expandujúca medzinárodná skupina so sídlom v Írsku a výrobnými závodmi v USA, Taliansku a Beneluxe. Vyvíja a vyrába celú sériu špeciálnych špičkových strojov pre potravinársky priemysel, s ktorými dosahuje vo svojom segmente významný trhový podiel. Zákazníkmi spoločnosti sú okrem iných aj mnohé nadnárodné potravinárske korporácie.
27. septembra - Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika pristálo prvé lietadlo írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair, Boeing 737-800. Oficiálne tak začína pôsobiť aj na Slovensku. Ryanair je považovaná za jednotku medzi nízkonákladovými leteckými spoločnosťami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 23:29