StoryEditor

Slovensko bolo vyňaté zo zoznamu Special 301

04.05.2006, 12:37
Autor:
TASRTASR

Slovensko bolo vyňaté zo zoznamu Special 301. Vďačí za to pokroku, ktorý urobila slovenská vláda v dodržiavaní farmaceutických patentov.
Slovensko vyňali zo zoznamu Special 301 ako jednu iba zo štyroch krajín medzi 52 štátmi uvedenými na ňom v roku 2005. Tento zoznam je vydávaný každoročne a charakterizuje obchodné bariéry v prístupe na trh a problémy v oblasti dodržiavania práv ochrany duševného vlastníctva.
"Tento pozitívny krok je ďalším príkladom blízkej hospodárskej spolupráce medzi Slovenskom a USA," povedal americký veľvyslanec na Slovensku Rodolphe M. Vallee. Americké veľvyslanectvo a pracovná skupina Americkej obchodnej komory spolupracovali s predstaviteľmi vlády viac ako rok na splnení dvoch špecifických patentových požiadaviek. Po prvé, slovenská vláda urobila výrazný pokrok v zabezpečení toho, že medikamenty porušujúce patentové pravidlá sa nedostanú na slovenský trh. A po druhé, slovenská vláda určila špeciálne zariadenie v Malackách na uchovanie tajných údajov z testov. Renovácia a presun archívu do tohto zariadenia sa má ukončiť v auguste tohto roka.
"Vyňatie Slovenska zo zoznamu Special 301 je významným signálom pre investorov, že slovenský trh je business-friendly a že je na ňom zabezpečené dodržiavanie práv ochrany duševného vlastníctva," povedal americký veľvyslanec. "Je veľmi dôležité predovšetkým pre spoločnosti orientované na obchodovanie s výrobkami založenými na znalostiach, že vedia, že ich inovácie sú podporené silnou a vynútiteľnou ochranou duševných práv," dodal Vallee.
Informovalo o tom Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:03