StoryEditor

Agrofert kupuje najväčšie slovenské hydinárske firmy Hyza Žilina a THP Topoľčany

17.10.2005, 11:40
Autor:
TASRTASR

Český Agrofert Holding kupuje dvoch najväčších slovenských spracovateľov hydiny Hyza Žilina a THP Topoľčany. Vyplýva to z informácií, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnil slovenský Protimonopolný úrad (PMÚ). Ten by mal transakciu posúdiť do polovice novembra.
Spolu s mäsokombinátmi by mal Agrofert kúpiť tiež chovateľské farmy Farma THP a Javor 503, ako aj producenta kŕmnych zmesí Považan. Slovenské firmy ovláda spoločnosť Fend, ktorej predstavitelia už v minulosti oznámili, že hľadajú strategického investora pre hydinárne. Šéf českého holdingu Andrej Babiš záujem pripustil, správy o kúpe však potvrdil až PMÚ.
Najväčšie slovenské hydinárne, ktoré majú na trhu asi 50-% podiel, si sľubujú od vstupu nového akcionára lepšiu vyjednávaciu pozíciu voči obchodným reťazcom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Teraz oba mäsokombináty predávajú prostredníctvom sprostredkovateľov, čo výrazne znižuje ich maržu. Výhodou oboch závodov je povolenie vývozu do Británie a Nemecka.
Agrofert kupuje slovenské firmy v období, kedy Európa čelí hrozbe vtáčej chrípky. Obe krajiny už zakázali dovoz hydiny a vtákov z Rumunska a Turecka.
Skupina Agrofert sa skladá približne zo 120 podnikov vrátane zahraničných. Podniká v poľnohospodárstve, potravinárske a tiež v chémii. Na Slovensku ovláda okrem iného chemické podniky Istrochem a Duslo Šaľa.
Informoval o tom český denník Právo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 17:29