StoryEditor

Podnikateľská dôvera a ekonomický sentiment v eurozóne sú najvyššie za 5 rokov

31.03.2006, 18:08
Autor:
TASRTASR

Podnikateľská dôvera v eurozóne v marci neočakávane vysoko vzrástla. Dostala sa na najvyššiu úroveň za viac než 5 rokov.
Ako dnes v Bruseli informovala Európska komisia (EK), zodpovedajúci index sa zvýšil na 0,80 bodu z 0,61 bodu vo februári. To je jeho najvyššia hodnota od februára 2001. Analytici v priemere očakávali rast na 0,63 bodu. Podľa komisie zlepšenie nálady medzi podnikateľmi sa zakladá predovšetkým na optimistickejšom hodnotení výšky objednávok.
Na takmer päťročné maximum v marci vyskočil aj ekonomický sentiment v eurozóne. Zodpovedajúci indikátor EK vzrástol na 103,5 bodu z februárových 102,7 %. Analytici očakávali iba 102,8 %. Tento index meria dôveru v priemysle, službách, maloobchode, stavebníctve a medzi spotrebiteľmi.
Štatistický úrad Európskej únie dnes informoval tiež, že ročná miera inflácie v marci v eurozóne klesla na 2,2 % z 2,3 % vo februári. Podľa ekonómov je príčinou spomalenia rastu spotrebiteľských cien predovšetkým oslabenie negatívneho vplyvu vysokých cien ropy.
Dnešné údaje podľa analytikov ponúkajú ďalšie dôkazy expanzie hospodárstva eurozóny. Ale spotrebiteľská dôvera, ktorá je dlhodobo najslabším článkom ekonomického oživovania v eurozóne, klesla o 1 bod na -11 bodov. To ukazuje, že domácnosti nezdieľajú optimizmus podnikateľov. Hlavnou príčinou sú obavy z rastu nezamestnanosti.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:09