StoryEditor

Darcovské krajiny neposielajú do Iraku prisľúbené miliardy dolárov

20.07.2005, 14:55
Autor:
TASRTASR
Darcovské krajiny, ktoré na medzinárodných konferenciách sľúbili poskytnúť na obnovu Iraku miliardy dolárov, svoje slová nedodržujú. Podľa ich prísľubov by mala mať iracká vláda k dispozícii 37 miliárd USD, čo je v prepočte 1,2 bilióna SKK.

Darcovské krajiny, ktoré na medzinárodných konferenciách sľúbili poskytnúť na obnovu Iraku miliardy dolárov, svoje slová nedodržujú. Podľa ich prísľubov by mala mať iracká vláda k dispozícii 37 miliárd USD, čo je v prepočte 1,2 bilióna SKK. Vlani hospodárila len s 18 miliárd USD, aj to boli prostriedky, ktoré krajina získala predajom ropy. Z nich takmer polovicu pohltili subvencie cien základných potravín. Pre nemecký denník Handelsblatt to povedal v Mníchove na Nemecko-irackej hospodárskej konferencii iracký minister vodného hospodárstva Abdul Latíf Rašíd.
Z prisľúbených prostriedkov sa označili štyri miliardy za naliehavo potrebné; iracká vláda z nich dostala len miliardu. Medzinárodné organizácie odmietajú podporovať rozvojové projekty argumentom, že v krajine pokračuje teror a nestabilita.
Irak má nedostatok elektrickej energie. Krajina potrebuje na svoj hladký chod výkon elektrární 15 000 až 20 000 megawattov (MW), ale k dispozícii má len 5 000 MW.
Iraku prisľúbili pomoc 18,4 miliardy USD aj USA. Washington síce vychádza v ústrety irackej strane, ale celkom samostatne rozhoduje, na ktoré projekty poskytne prostriedky a kedy ich predisponuje. Spravidla sa veľká časť z nich vynaloží na administratívu, poistenie a dosiahnutie bezpečnosti. "Ak dostanem tretinu peňazí, veľmi sa teším," dodal minister.
Nemecko-iracká hospodárska konferencia sa začala v Mníchove v pondelok a skončí sa vo štvrtok. Rokuje na nej do 500 irackých a nemeckých obchodníkov.
(1 USD = 32,487 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:00