StoryEditor

Trichet: ECB bude pozorne monitorovať inflačné riziká

03.08.2006, 17:57
Autor:
TASRTASR

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet uviedol, že banka bude veľmi pozorne monitorovať inflačné riziká. Tieto slová vyslovil na dnešnej tlačovej konferencii potom, čo ECB zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 3,0 %. Dnešný krok banky je už štvrtým zvýšením úrokových sadzieb od decembra 2005, keď ECB začala so sprísňovaním menovej politiky. Banka však opustila svoj trojmesačný rytmus a úrokové sadzby zvýšila už po dvoch mesiacoch.
"Budeme pokračovať v pozornom sledovaní všetkých tendencií, aby sme boli schopní zaistiť cenovú stabilitu v stredne a dlhodobom horizonte," povedal Trichet. Tieto slová naznačujú, že ECB môže prejsť na dvojmesačný rytmus sprísňovania menovej politiky. Trichet totiž použil podobnú rétoriku aj vo svojom vyhlásení k menovej politike ECB v januári a apríli. Banka potom vždy počkala dva mesiace a v marci respektíve v júni zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu. To by znamenalo, že je možné očakávať v tomto roku ešte zvýšenie úrokových sadzieb v eurozóne v októbri a decembri. Na konci roka by teda úrokové sadzby v eurozóne mohli dosiahnuť 3,5 %. Väčšina ekonómov sa prikláňa k takémuto scenáru.
Na priamu otázku, či ECB zvýši úrokové sadzby v októbri, Trichet zopakoval svoje predchádzajúce stanovisko, že rozhodnutia banky nie sú vopred naplánované a ani sa nezakladajú na dvoj či trojmesačnom rytme, ale vždy závisia od aktuálnych hospodárskych ukazovateľov. Prezident ECB očakáva, že inflácia zostane do konca tohto roka aj v roku 2007 nad úrovňou 2 %, po ktorú banka garantuje menovú stabilitu. Príčinou sú sekundárne efekty posledného rastu cien ropy a zvýšenie dane z obratu, ktoré sa očakáva v budúcom roku.
Posledné údaje potvrdzujú prognózu rastu hospodárstva eurozóny, ktorú ECB stanovila na 2,1 % v tomto roku a 1,8 % v budúcom roku. "Riziká konjunkturálneho výhľadu sú vo všeobecnosti v krátkodobom horizonte vyvážené, aj keď súčasné geopolitické napätie a jeho vplyv na trhy nás dopredu varuje pred neistotami, ktorým budeme nútení čeliť," povedal Trichet. Podľa neho ozbrojený konflikt medzi Izraelom a hnutím Hizballáh alebo stroskotanie kola rokovaní z Doha o liberalizácii svetového obchodu v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) zatiaľ nemali negatívny vplyv na rast globálnej ekonomiky. Upozornil však na to, že predstavujú riziko z dlhodobého hľadiska a že sa v nich skrýva potenciál na ďalšie zvyšovanie cien ropy.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 13:18