StoryEditor

Senica investovala do priemyselného parku 60 mil.Sk

20.02.2007, 12:18
Autor:
SITASITA

Mesto Senica doposiaľ investovalo do výstavby priemyselného parku (PP) približne 60 mil. Sk. Ako v utorok na stretnutí s novinármi informoval primátor Ľubomír Parizek, zhruba 14 mil. Sk stálo vypracovanie projektovej dokumentácie, zvyšok smeroval do výkupu pozemkov a výstavby ciest. Parizek dodal, že do konca novembra budú dokončené inžinierske siete. Po dobudovaní kompletnej infraštruktúry očakáva, že sa park stane zaujímavejším pre investorov. "Momentálne rokujeme s firmami zo Španielska, Talianska a Francúzska," naznačil. Ide zväčša o spoločnosti pôsobiace v automobilovom priemysle. Parizek podotkol, že vzhľadom na poučenie z minulosti, nechcú predbiehať udalosti a predčasne firmy konkretizovať. Pripustil, že potenciálni investori majú neraz veľké nároky. "Firmy chcú, aby im mesto pripravilo napojenie na jestvujúcu infraštruktúru," dodal. Parizek však skonštatoval, že výrazné stimuly v tejto fáze nemôžu očakávať, nakoľko mesto už vložilo do PP dosť financií.
Na území priemyselného parku už pôsobí firma Arcelor Slovakia SSC, ktorá začala s výrobou na jar 2006. Zameriava sa na spracovanie a distribúciu plechu pre priemysel a bielu techniku, ktoré vyváža aj do Českej republiky a Maďarska. Investície spoločnosti do výstavby oceliarskeho závodu presiahli vyše 15 mil. eur. Momentálne prebieha výstavba fabriky firmy Haironville Slovensko, s.r.o., ktorá sa bude špecializovať na produkciu trapézových plechov.
Na výstavbu priemyselného parku mesto Senica získalo zhruba 213 mil. Sk zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Priemyselná zóna sa nachádza v severnej časti Senice v lokalite Kaplinské pole. Jej súčasťou je tiež areál bývalých kasární. Územie priemyselného parku, ktoré v súčasnosti zaberá plochu 57 hektárov, by sa postupne malo rozšíriť o ďalších 211 hektárov. Má zaistiť rozvoj podnikania, zároveň sa počíta s vytvorením pracovných príležitostí pre asi 1 500 ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 02:48