StoryEditor

EK: Slovinsko je na euro dobre pripravené

10.11.2006, 18:06
Autor:
TASRTASR

Slovinsko je podľa Európskej komisie (EK) pomerne dobre pripravené na prijatie eura od 1. januára 2007. Vyplýva to z dnes zverejnenej 4. správy EK týkajúcej sa praktických príprav na rozšírenie eurozóny.
Napriek dobrej pripravenosti by však Slovinsko malo podľa EK podniknúť ďalšie kroky, ktoré by pomohli presvedčiť obyvateľov, že ceny zostanú počas prechodu stabilné. Podľa hovorkyne EK Amelie Torresovej by slovinské úrady mali uzatvoriť neformálnu dohodu s maloobchodníkmi, aby sľúbili prepočítavať svoje ceny podľa dohodnutého kurzu. Až 66 % slovinských spotrebiteľov sa obáva, že po prijatí eura vzrastú ceny.
Slovinsko sa stane prvou z nových členských krajín Európskej únie, ktorá vstúpi do eurozóny. Mnoho spotrebiteľov v krajinách so spoločnou európskou menou od 1. januára 2002 pocítilo na vlastnej koži rast cien a ich skúsenosť schladzuje optimizmus mnohých ľudí v nových členských štátov vzhľadom na euro.
Podľa posledného prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, verejnosť v nových krajinách EÚ je stále pozitívne naladená na prijatie eura, aj keď sú medzi nimi značné rozdiely. V priemere 50 % obyvateľov je presvedčených, že prijatie eura bude mať pozitívny vplyv na krajinu. Tento výsledok je lepší ako v rokoch 2004 a 2005, ale je o 2 % nižší ako výsledok posledného prieskumu z apríla tohto roka.
Negatívne je, že stále vyše polovica opýtaných, 58 %, tvrdí, že o eure nie sú vôbec informovaní alebo nedostatočne. To ukazuje, že informačná kampaň je pre nové členské štáty stále veľkou výzvou, pri ktorej je EK ochotná pomôcť.
Podľa správy EK sú aj Cyprus a Malta, teda štáty, ktoré chcú vstúpiť do eurozóny od 1. januára 2008, na dobrej ceste. Komisia však dodáva, že aj keď plán Cypru týkajúci sa prípravy na euro síce pokrýva všetky aspekty, niektoré nie sú detailne rozvedené. Naopak, plán Malty je komplexný aj detailný. V ostatných členských štátoch únie podľa EK neprišlo od júnovej správy k výraznému posunu pri prípravách na vstup do eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:11