StoryEditor

MMF: Stav svetovej ekonomiky má priaznivý vplyv na globálny finančný systém

10.04.2007, 20:06
Autor:
TASRTASR

Stabilitu svetového finančného systému podporujú priaznivé hospodárske vyhliadky. Riziká na niektorých finančných trhoch však vzrástli. Uvádza sa to v dnes zverejnenej polročnej správe Medzinárodného menového fondu (MMF) venovanej globálnej finančnej stabilite.
"Stav svetovej ekonomiky podporuje priaznivé finančné prostredie, ale základné riziká a situácia sa od septembra 2006 trochu posunuli a majú potenciál na to, aby oslabili finančnú stabilitu," píše sa v správe MMF. Fond uvádza ako jedno z hlavných rizík americký trh rizikových hypoték. Jeho zhoršenie je podľa MMF prudšie, než sa pôvodne predpokladalo vzhľadom na oslabenie celého realitného trhu.
Aj keď je trh s rizikovými hypotékami obmedzený na pomerne malý počet finančných ústavov, MMF varuje, že môže ohroziť aj iné kapitálové trhy. Fond tiež dodal, že súčasná vlna akvizícií a fúzii ohrozujú úverovú disciplínu.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 10:24