StoryEditor

Prenosová sústava zaplatí 10 % strát z dodávok elektriny pre Slovalco

30.01.2006, 14:52

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS a.s.) zaplatí za minulý a tento rok 10 % strát z dodávok elektriny pre spoločnosť Slovalco. Celková strata pre Slovenské elektrárne (SE), a.s., ktoré zaplatia zvyšných 90 %, by mala za minulý a tento rok predstavovať ročne 2,3 mld. Sk. "Pre SEPS a.s. to znamená, že uhradíme stratu za dodávky elektriny pre Slovalco vo výške približne 233 mil. Sk za jeden rok. Stanovený pomer rešpektuje celkové rozdelenie zodpovednosti," uviedol v pondelok pred novinármi podpredseda predstavenstva SEPS a.s. Pavel Šramko.
SEPS a.s. podpísala zmluvy, ktoré riešia do konca roka 2006 problém s tzv. nevýhodnou zmluvou SE s firmou Slovalco, na konci minulého roka. "Počas celého minulého roka sme riešili tento problém. Zmluvy sme podpísali na základe rozhodnutia jediného akcionára, ktorým je Fond národného majetku SR," uviedol Šramko. Podľa neho nebude mať zaplatená strata dopad na cenu elektriny pre konečného spotrebiteľa. "Ide o náklad, ktorý SEPS a.s. zaplatí zo zisku," povedal Šramko. Tento rok sa však zainteresované strany budú musieť opäť zaoberať zmluvou SE so Slovalcom. "Podpísaním zmlúv na konci minulého roka sme si vytvorili priestor, aby sme počas tohto roka nastavili parametre pre ďalšie obdobie," uzavrel Šramko.
Zmluvy o dodávke elektriny za fixné ceny uzavreli Slovalco a SE v roku 1994 a ich platnosť by mala končiť v roku 2013. Dohodnutá cena elektriny zahŕňa aj systémové služby. Túto činnosť zabezpečuje od roku 2002 SEPS a.s. Vzťahy medzi zainteresovanými stranami však neboli do konca minulého roka vyriešené, a preto ministerstvo hospodárstva muselo urýchlene daný problém riešiť. Hrozilo totiž, že by sa Slovalco stalo od januára čiernym odberateľom, za čo Slovensku hrozilo medzinárodnou žalobou.
SEPS a.s. vznikla rozdelením spoločnosti Slovenské elektrárne k 21. januáru 2002 na tri samostatné akciové spoločnosti, a to na Slovenské elektrárne, SEPS a.s. a Tepláreň Košice. SEPS a.s. vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska, ako aj dovoz, vývoz, tranzit elektrickej energie a jej presné meranie. Balík 100 % akcií SEPS a.s. má vo svojom portfóliu Fond národného majetku SR, akcionárske práva k akciám však vykonáva rezort hospodárstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:57