StoryEditor

Gazprom a Bielorusko odložili podpísanie dohody o kúpe podielu v Beltransgase

18.05.2007, 09:53
Autor:
TASRTASR

Gazprom a Bielorusko odložili podpísanie dohody, ktorá by umožnila ruskému plynárenskému gigantu kúpiť 12,5-% podiel v prevádzkovateľovi bieloruskej plynovodnej siete Beltransgas. Dnes o tom informoval Gazprom a predstaviteľ bieloruskej vlády.
Dohodu mali pôvodne podpísať dnes. Príčinou posunutia je podľa nemenovaného bieloruského predstaviteľa malá nezhoda. Gazprom vo svojom vyhlásení uviedol, že dúfa, že zmluva sa podpíše ešte do konca mája.
Šéf Gazpromu Alexej Miller mal dnes priletieť do Minska a podpísať spoločne s prvým bieloruským vicepremiérom Vladimirom Semaškom dohodu o kúpe podielu v Beltransgase. Ruský plynárenský gigant má za uvedený podiel zaplatiť 625 miliónov USD, v prepočte 15,6 miliardy SKK. Gazprom potom kúpi medzi rokmi 2008 a 2010 každý rok ďalších 12,5 % Beltransgasu za rovnakú sumu. Polovičný podiel teda vyjde ruský koncern na 2,5 miliardy USD.
Bielorusko sa dlho vzpieralo predať Gazpromu polovicu Beltransgasu. Nakoniec sa s najväčším svetovým producentom plynu dohodlo vlani v decembri. Dohoda je súčasťou širšej zmluvy týkajúcej sa ceny ruského plynu pre Bielorusko. Gazprom pohrozil zastavením dodávok plynu krajine, ak Minsk nepristúpi na dohodu. Naopak, Bielorusko sa vyhrážalo zavedením dovozného cla na ruský plyn putujúci cez jeho územie do Európy.
Potom, ako Minsk súhlasil s predajom polovice Beltransgasu, Gazprom zvýšil cenu svojho plynu pre Bielorusko len na 100 USD za 1 000 kubických metrov (m3) zo 46 USD. Pôvodne navrhoval zdraženie až na 200 USD na 1 000 m3.
Gazprom dodáva asi štvrtinu plynu spotrebovaného v Európe, pričom 80 % z tohto exportu tečie cez Ukrajinu a zvyšok cez Bielorusko. Niektorí bieloruskí politici stále tvrdo kritizujú predaj polovice Beltransgasu, pretože kontrola nad plynovodnou sieťou má podľa nich strategický význam.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 24,927 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 16:36