StoryEditor

Železnice SR majú zaplatiť viac ako 674 miliónov Sk spoločnosti Noram

20.03.2006, 19:57
Autor:
TASRTASR

Železnice SR (ŽSR) majú zaplatiť istinu viac ako 22 miliónov USD, v prepočte vyše 674 miliónov SKK, spoločnosti Noram Corporation Slovakia, s. r. o., Nové Mesto nad Váhom. Železnice s ňou vedú spor o náhradu škody v súvislosti s platnosťou zmluvy na dodávku integrovaného komunikačného systému. Dnes o tom rozhodol Krajský súd (KS) v Bratislave, uviedol pre TASR podpredseda KS Tibor Kubík.
Okrem toho sú ŽSR povinné zaplatiť spoločnosti Noram náhradu trov konania a trovy právneho zastúpenia takmer 8 miliónov Sk. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, navrhovateľ ako aj odporca sa voči rozhodnutiu môžu odvolať. V tejto veci už KS dvakrát rozhodol, avšak Najvyšší súd (NS) SR prvostupňové rozhodnutie zrušil a vrátil vec na nové konanie, vysvetlil Kubík.
Voči rozsudku, ktorý bol dnes vynesený, podajú železnice odvolanie a počkajú na rozhodnutie NS SR, uviedla hovorkyňa ŽSR Kornélia Blašková. "Domnievame sa, že v danom prípade ide o podvod voči železniciam. Podnikli sme preto kroky na podanie trestného oznámenia," uzavrela Blašková.
V júni 1996 podpísal zmluvu na dodávku integrovanej telekomunikačnej siete za približne 100 miliónov USD so spoločnosťou Noram vtedajší generálny riaditeľ ŽSR Milan Chúpek a dodatok ďalší riaditeľ Michal Lazar. Noví riaditelia ŽSR odmietli uznať zmluvu, ktorá bola podpísaná tri dni pred tým, ako ŽSR vypísali výberové konanie na vybudovanie telekomunikačného systému. Následne bola v auguste 1996 verejná súťaž zrušená.
(1 USD = 30,632 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:14