StoryEditor

Mikloš: Ministerstvo životného prostredia malo najvyššie navýšenie rozpočtu

03.04.2006, 19:43
Autor:
TASRTASR

Financovanie protipovodňovej ochrany (PPO) v porovnaní rokov 2004 a 2006 sa zvýšilo o 190 %, pričom zdroje, ktoré smerovali do sektora životného prostredia, v týchto rokoch vzrástli o 98 %. Prostriedky alokované do PPO rastú rýchlejším tempom ako prostriedky, ktoré smerujú do celého sektora životného prostredia.
"Bolo by dobré, keby v rámci kapitoly životného prostredia došlo k ujasneniu si, čo je priorita, pretože žiadny rezort nemal také navýšenie prostriedkov počas uplynulých štyroch rokov, ako mal rezort životného prostredia aj vďaka vstupu do Európskej únie," uviedol na dnešnej tlačovej besede minister financií SR Ivan Mikloš.
"Všetky nevyhnutné výdavky v súvislosti so záchrannými prácami alebo prípadne s kompenzáciou škôd budú hradené po tom, ako sa zanalyzujú z hľadiska skutočnej opodstatnenej výšky," povedal Mikloš.
Ako informoval hovorca ministra financií Peter Papanek, výdavky na protipovodňovú ochranu dosiahnu v tomto roku 676 miliónov Sk. Vlani boli 409 miliónov Sk a v roku 2004 dosiahli 233 miliónov Sk. Z výdavkov určených na PPO v roku 2006 v rámci kapitoly ministerstva životného prostredia smeruje 394,7 milióna Sk zo zdrojov Kohézneho fondu a štátneho rozpočtu na projekt protipovodňovej ochrany v okolí mesta Bratislavy pre Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š. p. Ďalších 111,4 milióna Sk zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu vo forme kapitálového transferu je takisto určených pre SVP. Dovedna 70 miliónov Sk je vyčlenených pre Slovenský hydrometeorologický ústav na protipovodňový varovný a poplašný systém a 100 miliónov Sk z rozpočtu Environmentálneho fondu pôjde na potreby miest a obcí.
"Financovanie protipovodňovej ochrany je súčasťou kapitoly ministerstva životného prostredia, ktorá je schvaľovaná v rámci štátneho rozpočtu. Rozpočet je schvaľovaný v NR SR a za jeho schválenie hlasovali poslanci koalície, čiže aj poslanci KDH a SMK," doplnil Papanek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:02