StoryEditor

Štátna pokladnica sa má sústrediť predovšetkým na krytie štátneho dlhu

05.10.2005, 18:37
Autor:
TASRTASR

Zlepšenie krytia štátneho dlhu a zlepšenie práce Štátnej pokladnice (ŠP) je cieľom návrhu novely zákona, ktorý dnes s pripomienkami schválila vláda. Novela by po schválení v parlamente mala platiť od 1. januára 2006.
Novelou sa mení nielen zákon o ŠP, ale aj zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy, dolaďujú sa vzťahy pokladnice s Ministerstvom financií (MF) SR, ako aj Agentúrou pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL). Po schválení zákona sa budú môcť klientmi ŠP stať na báze dobrovoľnosti aj subjekty, v ktorých má štát majetkovú účasť, alebo v prípadoch, kedy má v nich rozhodovaciu právomoc. Z pohľadu klientov by sa mali procesy a práce v systéme štátnej pokladnice zjednodušiť. Klienti už pri realizácii rozpočtu v systéme ŠP nebudú musieť predkladať finančné plány na 12-mesačné obdobie podľa mesiacov a na 3-mesačné obdobie podľa týždňov. Tieto plány slúžili pokladnici na plánovanie likvidity jediného účtu ŠP. Po novom bude využívať historické údaje z rokov 2004 a 2005, ako aj vlastné postupy.
Nová legislatíva má upraviť finančné toky v systéme pokladnice tak, aby sa voľné finančné prostriedky využívali primárne na krytie deficitu štátneho rozpočtu a štátneho dlhu. Na rozdiel od súčasného stavu sa tak voľné peniaze budú môcť zhodnocovať na finančnom trhu iba vtedy, ak nebudú potrebné na vykrývanie deficitu a dlhu.
Pôsobnosť MF v systéme ŠP má byť predovšetkým v koncepčnej, strategickej a kontrolnej činnosti. Okrem iného bude udeľovať písomný súhlas na pripojenie do systému ŠP pre vybrané subjekty verejnej správy. Vzťahy medzi pokladnicou, ARDAL a MF budú určovať metodické usmernenia vydané taktiež ministerstvom.
Riaditeľa ŠP by mal po novom menovať minister financií. Dôvodom je, že ŠP plní úlohy výlučne súvisiace s riadením verejných financií, ktoré kompetenčne riadi MF.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:48