StoryEditor

Malta chce požiadať o vstup

21.02.2007, 10:58
Autor:
SITASITA

Malta by mala oficiálne požiadať o vstup do eurozóny na konci tohto mesiaca, resp. na začiatku marca, uviedol v utorok tajomník ministerstva financií krajiny Tonio Fenech. Ostrovný štát dúfa, že prijme jednotnú európsku menu spolu s Cyprom 1. januára 2008. Cyprus oficiálne požiadal o vstup do eurozóny 13. februára.
Ako ďalej uviedol Fenech, cieľom vlády je požiadať Európsku komisiu (EK) o konvergenčnú správu najneskôr začiatkom marca. V správe EK vyhodnotí, či Malta dosiahla vysoký stupeň udržateľnej konvergencie, meranú maastrichtskými kritériami pre prijatie eura. Medzi kritériá patria cenová stabilita, výška deficitu verejných financií a štátneho dlhu, stabilita menových kurzov a úroveň dlhodobých úrokových sadzieb. Maltská vláda minulý rok vyhlásila, že krajina splnila požiadavky na prijatie eura. Krajina vstúpila 2. mája 2005 do systému výmenných kurzov ERM II.
Jednotnú európsku menu začalo používať 1. januára 1999 jedenásť členských krajín, po vstupe Grécka a Slovinska do eurozóny používa spoločnú európsku menu 13 štátov. Slovensko plánuje prijať euro v roku 2009, v mechanizme ERM II je od v novembra 2005. Cyprus je v mechanizme ERM II, čo je predstupeň členstva v eurozóne a trvá najmenej dva roky, od mája 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 18:35