StoryEditor

Krajiny V4 sú za čo najskoršiu dohodu o finančnej perspektíve EÚ

06.03.2006, 16:59
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia ministerstiev financií krajín Višegrádskej štvorky (V4) sa dnes v Budapešti zhodli na tom, že by bolo potrebné, aby čo najskôr vznikla medzi hlavnými inštitúciami Európskej únie dohoda o finančnej perspektíve 2007-2013. Informoval o tom maďarský minister financií János Veres.
Na podujatí, ktoré zvolal maďarský minister, česká zástupkyňa ministra financií Dana Trezziová, poľský štátny tajomník Zbigniew Dynak a hlavný poradca slovenského ministra financií Martin Bruncko vyjadrili podporu návrhu na zamedzenie daňových podvodov a únikov, ktorý predložilo Rakúsko, ako predsedajúca krajina EÚ.
Spoločným záujmom krajín V4 podľa Veresa je, aby sa zjednodušil systém daní v rámci EÚ, čo by viedlo k nárastu konkurencieschopnosti všetkých členských krajín únie.
Na oficiálnej schôdzi, ktorej cieľom bolo prerokovať aktuálne finančné a daňové otázky v rámci EÚ, sa zúčastnil aj komisár pre dane a clá László Kovács. Podľa jeho slov s účastníkmi podujatia hovorili aj o tom, aký je pohľad V4 na prípadné zavedenie európskej dane a na harmonizáciu základu podnikateľskej dane, ktorá je v rámci členských krajín únie veľmi rozdielna.
Kovács zdôraznil, že zavedenie dane EÚ je politickou otázkou, ktorú musia schváliť najvyššie orgány únie. Najlepším riešením by podľa jeho osobného názoru bolo, keby túto daň viazali k spotrebe energie, prípadne k dani z pridanej hodnoty. Európska daň by mohla byť realitou najskôr v roku 2014, dodal komisár.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:46