StoryEditor

MOL mal rekordné príjmy, SR druhým najdôležitejším trhom

26.04.2007, 11:24
Autor:
TASRTASR
yše polovica príjmov skupiny ropnej spoločnosti MOL, ktorá zaznamenala aj v roku 2006 rekordné výsledky, pochádza zo zahraničia. Po Maďarsku je najdôležitejším trhom Slovensko.

Povedal to pre vydanie maďarského denníka Magyar Nemzet predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti MOL Nyrt. Zsolt Hernádi, a to pred dnešným výročným riadnym valným zhromaždením MOL.
Hernádi potvrdil rekordné výsledky skupiny MOL za rok 2006, ktorá pri obrate 2,89 bilióna HUF zaevidovala hospodársky výsledok po zdanení vo výške 329,5 miliardy HUF. Šéf MOL-u zdôraznil účinnosť znižovania nákladov. Kým v roku 2005 vytvorili rovnakú hodnotu s nákladmi nižšími o 160 miliónov USD ako v roku 2003, do roku 2010 mienia zlepšiť tento ukazovateľ v porovnaní s rokom 2003 o 285 USD. Hernádi v tejto súvislosti podčiarkol, že v skupine MOL fungujú pravdepodobne dve najmodernejšie rafinérie v Európe bratislavská a v maďarskej Százhalombatte.
Na otázku ktorý trh je spomedzi Maďarska, Slovenska a Rumunska najlepší, generálny riaditeľ povedal, že vyše polovica príjmov pochádza zo zahraničia, v rámci toho ale platí, že ešte stále je maďarský trh najdôležitejší. Po ňom nasleduje SR, kde prostredníctvom Slovnaftu dosiahol MOL významný trhový podiel, a kde sa v ostatných rokoch veľmi zlepšilo hodnotenie spoločnosti. Veľmi silný je rakúsky trh, po ňom nasleduje český, rumunský, chorvátsky, nemecký, poľský, srbský a bosniansko-hercegovinský, dodal Hernádi pre Magyar Nemzet.
Valné zhromaždenie dnes rozhodne o návrhu vyplatiť dividendy v hodnote 508 HUF na akciu v celkovom objeme 5 miliárd HUF.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:32