StoryEditor

Poslanci NR SR schválili novelu stavebného zákona

23.09.2005, 17:39
Autor:
TASRTASR

ovela zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon), ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR schválili, odstraňuje zbytočné procedúry, duplicity a neodôvodnené prieťahy v administratívnej agende orgánov verejnej správy, ktoré stavby povoľujú. Novelou by sa mal dosiahnuť aj súlad s ustanoveniami tých zákonov, ktoré súvisia s povoľovacím konaním podľa stavebného zákona a týkajú sa spoplatňovania správnych poplatkov ako je zákon o pozemných komunikáciách, o ochrane zdravia ľudí a o odpadoch.
Racionalizáciou výkonu štátnej správy pri povoľovaní stavieb sa sleduje znižovanie nákladov zo štátneho rozpočtu na jej výkon. Zrýchlením konania podľa stavebného zákona by sa malo dosiahnuť lepšie podnikateľské prostredie a skoršie rozbehnutie výstavby potom, čo ju stavebný úrad povolil.
Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR očakáva , že uplatnením novely sa nabúra vo verejnosti vytvorený názor, že príprava a povoľovanie stavieb sú z časového hľadiska náročnejšie ako samotná výstavba. Tento fakt má tiež negatívne dôsledky na disciplínu a ovplyvňuje konanie stavebníkov, začínajúcich realizáciu stavby bez predpísaných povolení. V procedurálnej oblasti ide o to, aby v zmysle stavebného zákona dostali kompetencie tie orgány, ktorým prináležia.
V zákone sa tiež spresňuje aktualizácia územnoplánovacej dokumentácie pre rozhodovací proces pri povoľovaní stavby. Obec musí dokumentáciu najmenej raz za 4 roky preskúmať a buď podľa skutkového stavu územný plán doplniť, alebo pripraviť jeho novú verziu. Dopĺňa sa text novely zákona o stavebnom zákone aj pri nepovolených stavbách podliehajúcich ohláseniu, čo v praxi stavebných úradov spôsobovalo problémy. Nebude povolená stavba, ak je postavená na mieste, ktoré územný plán alebo územné rozhodnutie zo zástavby vylučuje. Osobitne sa upravuje postup pre konanie o stavbách, pri ktorých bolo zrušené právoplatné stavebné povolenie z dôvodu porušenia zákona. Novela menuje, kto môže s vedomím vlastníka vstúpiť na cudzí pozemok. Okrem znalca, ako tomu bolo doteraz, to bude aj projektant a geodet. Návrh zavádza i sankcie pre prípady neohlásených jednoduchých stavieb, ktorých stavebníkmi sú fyzické osoby. Rieši i právoplatnosť uloženia pokuty právnickým a fyzickým osobám, ktoré majú oprávnenie na podnikanie, čo v minulosti stavebné úrady ťažko vykonávali.
Zákonom sa zriaďuje Slovenská stavebná inšpekcia, ktorá je odborným orgánom, prostredníctvom ktorého MVRR SR vykonáva hlavný štátny stavebný dohľad.
Právna norma bude účinná od 1. októbra 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 12:02