StoryEditor

Holandská vláda chce úplnú privatizáciu výroby energie

15.02.2006, 10:27
Autor:
TASRTASR

Holandská vláda chce presadiť úplnú privatizáciu výroby energetickej energie. V parlamente jej zámer privítala nielen väčšina poslancov strán pravicovej koalície, ale aj väčšina poslancov opozície.
Výroba a distribúcia elektrickej energie budú rozdelené do osobitných podnikov tak, ako to vyžaduje smernica EÚ o liberalizácii trhu s elektrickou energiou. Podľa návrhu ministra hospodárstva Laurensa Jana Brinkhorsta rozvodné siete zostanú z 51 % pod kontrolou obcí a provincií.
Proti plánom vlády sa postavili energetické podniky a ich 27 000 pracovníkov. Obávajú sa konkurencie a straty pracovných miest. Tento záver obsahujú aj najnovšie ekonomické analýzy. Podľa nich by sa mala zamestnanosť v sektore v nasledujúcich piatich rokoch znížiť o 7 000 až 10 000 pracovníkov.
Brinkhorst odhaduje náklady na reformu holandskej elektroenergetiky na 150 miliónov EUR, čo je v prepočte 5,632 miliardy SKK. Je to podstatne menej, ako doteraz uvádzali ekonómovia vo svojich prognózach. Tvrdili v nich, že reforma sektora bude stáť okolo 450 miliónov EUR.
Reforma by mala priniesť prospech konečným spotrebiteľom, a to tak podnikom ako aj domácnostiam.
V projekte privatizácie holandskej elektroenergetiky zostáva zatiaľ otvorená jedna dôležitá otázka. V minulom desaťročí holandské energetické podniky podpísali lízingové dohody s americkými investormi. Elektrárne im Holanďania sčasti predali a potom si ich prenajali. Obchod bol z daňového hľadiska výhodný pre obe strany. Energetické podniky, ktoré sú väčšinou štátne, sa obávajú, že investori by mohli od nich v budúcnosti žiadať vysokú náhradu škody za porušenie dohôd. Holandská vláda o priebehu rokovaní s oboma stranami zatiaľ neinformovala.
Informoval o tom švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.
(1 EUR = 37,549 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:00