StoryEditor

Tlak francúzskej vlády na Hewlett-Packard začína prinášať výsledky

28.09.2005, 15:02
Autor:
TASRTASR

Tlak francúzskej vlády na americký koncern Hewlett-Packard (HP), aby neznižoval počet pracovníkov vo svojich závodoch, ako plánoval, začína prinášať výsledky.
Predstaviteľ HP v Európe Francesco Serafini námestníkovi ministra práce Gérardovi Larcherovi v rozhovore povedal, že plánovaný počet 1 246 zrušených pracovných miest vo Francúzsku nie je definitívny a je dosť pravdepodobné, že dôjde k jeho úprave smerom dolu.
HP chce vo svojich závodoch vo svete prepustiť 15 000 pracovníkov, aby dosiahol zníženie nákladov a lepšie vyhliadky v zápase s konkurenciou.
Reakcie francúzskej verejnosti a vlády na plány HP boli búrlivé. Koncern totiž dosahuje vo Francúzsku vysoké zisky a okrem toho pred pár rokmi získal od vlády na vytvorenie nových pracovných miest vysoké dotácie. Vláda sa rozhodla požiadať HP o vrátenie podpory 700 miliónov EUR, v prepočte vyše 27 miliárd SKK, ktoré dostala firma vo forme úľav na daniach a odvodoch.
Vo Francúzsku sa však objavujú hlasy, že ústupky, ktoré HP zrejme bude musieť urobiť, sú Pyrrhovým víťazstvom. Bývalý minister práce François Fillon varoval, že takými opatreniami môže vláda odradiť zahraničné firmy, aby v krajine investovali.
Informoval o tom rakúsky denník Der Standard.
(1 EUR = 38,611 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 09:37