StoryEditor

V americkej banke Morgan Stanley údajne vládne "atmosféra strachu"

04.04.2005, 14:27
Autor:
TASRTASR

Osem bývalých vedúcich pracovníkov americkej investičnej banky Morgan Stanley tvrdí, že v spoločnosti vládne atmosféra "zastrašovania a obáv". Skupina sa dovoláva vytvorenia fóra v rámci banky, na ktorom budú môcť nespokojní zamestnanci vyjadrovať svoje sťažnosti.
Niekdajší manažéri banky zverejnili svoju žiadosť vo forme inzerátu, ktorý dnes publikoval denník The Wall Street Journal. Osemčlenná skupina sa snaží iniciovať kampaň za odvolanie výkonného šéfa banky Morgan Stanley Philipa Purcella.
Novinový inzerát má formu otvoreného listu adresovaného zamestnancom banky a uvádza sa v ňom: "Mnohí z vás cítia, že vo firme vládne atmosféra zastrašovania a obáv, ktorá obmedzuje vašu schopnosť dať o sebe vedieť. Povzbudzujeme preto radu riaditeľov, aby vytvorila mechanizmus, prostredníctvom ktorého budete môcť vyjadrovať svoje postoje priamo a bez rizika odplaty."
Purcell a jeho stúpenci bagatelizovali správy o problémoch v spoločnosti a uviedli, že riaditeľská rada a exekutíva stoja za vedením. Inzerát bol už druhým v spomenutom denníku za uplynulé 4 dni.
K sporu došlo potom, čo Purcell uskutočnil personálne zmeny na vedúcich postoch. "Odsunutie talentovaných a uznávaných lídrov nabok výkonným riaditeľom z neznámych dôvodov vyvoláva otázky o vedení, správe a smerovaní firmy," uvádza sa v inzeráte. Skupina tvrdí, že súčasná atmosféra v Morgan Stanley limituje diskusiu o budúcnosti banky.
Podľa novín Independent on Sunday uvažuje britská banka HSBC, že ponúkne 40 miliárd libier, čo je v prepočte asi 2,2 bilióna SKK, za kúpu Morgan Stanley. Článok sa odvoláva na zdroj z HSBC.
Informovala o tom britská spoločnosť BBC.
(1 GBP = 56,284 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:24