StoryEditor

Rakúsko vyváža do Ruska poľnohospodárske produkty v objeme 77 mil. EUR

08.06.2005, 14:32
Autor:
TASRTASR

Napriek masívnym obchodným prekážkam vykázalo Rakúsko s Ruskom nanajvýš pozitívnu obchodnú bilanciu pri poľnohospodárskych produktoch a potravinách. Od vstupu Rakúska do Európskej únie (EÚ) sa podstatne zlepšila exportná orientácia domáceho poľnohospodárstva. Deficit obchodnej bilancie pri agrárnych produktoch, ktorý bol v roku 1995 na úrovni 1,35 miliardy EUR, sa v roku 2004 znížil na hodnotu 420 miliónov EUR.
Údaje rakúskeho štatistického úradu Statistik Austria za 1. kvartál 2005 pritom vyzerajú veľmi optimisticky. Deficit sa znížil z minuloročných 157 miliónov na 45 miliónov EUR.
Rakúsko v súčasnosti vyváža do Ruska poľnohospodársky tovar v hodnote 77 miliónov EUR, v prepočte takmer 3 miliardy SKK. "Je to približne rovnaký objem, aký Rakúsko exportuje do Švédska, avšak zreteľne väčší ako napr. do Grécka alebo Belgicka," informoval Michael Blass zo Zväzu potravinárskeho priemyslu.
Z rakúskeho exportu pripadá 43 miliónov EUR na poľnohospodárske produkty s vyššou pridanou hodnotou produkcie, ako sú hotové jedlá, korenie, energetické nápoje, ľadový čaj alebo sladkosti. Silný dopyt sa prejavil aj po rakúskom hovädzom a bravčovom mäse, saláme, syre i víne. Rusko vyváža do Rakúska tovary v objeme 5,7 milióna EUR - a to najmä kaviár a vodku.
Veľký záujem Rakúska o ruský trh vyplýva podľa koordinátora exportnej ofenzívy Roberta Kastnera predovšetkým z dvoch faktorov. Prvým je skutočnosť, že Rusko so svojimi 144 miliónmi spotrebiteľov je obrovským a zaujímavým trhom a ukrýva enormný potenciál. Druhým dôvodom je vývoj ruského obchodu s potravinami, ktorý sa so svojím 22-% medziročným rastom v roku 2004 celosvetovo najrýchlejšie vyvíjal. Štúdie poukazujú na to, že tento rast Rusku vydrží do roku 2012.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.
(1 EUR = 38,578 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 10:50