StoryEditor

Rakúski manažéri veľmi pozitívne hodnotia rozšírenie EÚ

18.09.2006, 21:26
Autor:
TASRTASR
Špičkoví rakúski manažéri hodnotia rozšírenie Európskej únie smerom na východ veľmi pozitívne: až 97 % z nich si myslí, že je to prínos.

Špičkoví rakúski manažéri hodnotia rozšírenie Európskej únie (EÚ) smerom na východ veľmi pozitívne: až 97 % z nich si myslí, že je to prínos. Vlani malo pozitívny náhľad na rozšírenie iba 86 % manažérov. Vyplýva to z výsledkov májového prieskumu poradenskej spoločnosti A.T. Kearney a Inštitútu pre podnikové riadenie vo Viedni. Až pre 70 % z nich je východná Európa rastovým trhom číslo 1. Naopak nálada medzi rakúskym obyvateľstvom je plná pochýb o správnosti tohto kroku.
Podľa manažérov, medzi ktorými bol uskutočnený spomínaný prieskum, prispeje rozšírenie únie na východ k posilneniu hospodárskeho rastu a konkurencieschopnosti. Podľa 97 % sa v dôsledku rozšírenia posilní význam Rakúska ako hospodárskej lokality. Vlani tento názor zdieľalo iba 80 % opýtaných. "Topmanažment v Rakúsku identifikuje a využíva šance, ktoré mu ponúka rozšírenie EÚ smerom na východ, a prejavuje tiež veľkú dôveru vzhľadom na budúci vývoj," uviedol analytik poradenskej agentúry A.T. Kearney Kurt Oswald.
Napriek pozitívnemu hodnoteniu rozšírenia a vysokým očakávaniam popredné spoločnosti stále prognózujú negatívny trend predovšetkým na rakúskom pracovnom trhu. Väčšina opýtaných je presvedčená, že nezamestnanosť v krajine sa bude zvyšovať a náklady na prácu klesať. Avšak vlani nárast miery nezamestnanosti očakávalo 71 %, kým v tomto roku iba 57 %. Až 87 % tiež počíta s rastom hospodárskej kriminality, vlani ich však bolo dokonca 97 %.
V súčasnosti malo už 98 % opýtaných top manažérov obchodné vzťahy s východoeurópskymi partnermi. Pre rakúske firmy je východná Európa najdôležitejšia ako odbytište a potom ako výrobná destinácia. Pre 70 % manažérov sú východoeurópske krajiny rastovými trhmi budúcnosti. Na 2. mieste sú s 50 % Rumunsko a Bulharsko, ktoré by mali do EÚ vstúpiť v budúcom roku. Za nimi sa so 44 % umiestnilo Rusko a Ukrajina spoločne s Čínou.
Opačne sa na rozšírenie únie pozerajú bežní Rakúšania. Títo ho hodnotia vysoko skepticky. Až 61 % sa k rozšíreniu stavia kriticky a iba 28 % pozitívne. V porovnaní s vlaňajškom sa tieto čísla mierne zhoršili. Ešte pred rozšírením v roku 2004 sa k nemu pozitívne stavalo 51 % Rakúšanov.
Na v máji realizovanom písomnom prieskume sa zúčastnilo 120 manažérov z 500 najdôležitejších rakúskych firiem z rôznych odvetví, ako sú služby, financie, veľko a maloobchod.
Informovala o tom agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:45