StoryEditor

Vstup do KSVE sa západným bankám čoraz viac vypláca

11.10.2005, 15:19
Autor:
TASRTASR

Expanzia západných bánk v krajinách bývalého východného bloku sa začína čoraz viac vyplácať. Zisk v pomere k objemu kapitálu, ktorý bol pri prenikaní do krajin strednej a východnej Európy (KSVE) vložený, prekračuje hranicu 20 %. A takýto výsledok nie je niečím výnimočným. Pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung to povedal vedúci kancelárie medzinárodnej ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P) vo Frankfurte nad Mohanom Stefan Best.
Rakúska Erste Bank dosahuje vo východnej Európe už 45 % svojho hrubého zisku. Podobný výsledok zaznamenáva aj rakúska Bank Austria, ktorá ním prispieva k pozitívnej bilancii svojej centrály, nemeckej HypoVereinsbanky. Belgická KBC v KSVE tvorí až 50 % svojho zisku pred zdanením.
Best poznamenal, že rakúske a talianske banky najdôslednejšie využívajú možnosti, ktoré po roku 1989 ponúka východná Európa na podnikanie. Odvtedy sa už 75 % bankového trhu dostala do rúk západných investorov. V Česku, na Slovensku, v Poľsku a Maďarsku, ktoré sú členmi EÚ, sa proces privatizácie bánk prakticky skončil.
Podľa analytikov v nasledujúcich rokoch sa západným bankám v KSVE nebude tak dariť, ako v predchádzajúcich rokoch. Miera zisku v pomere k investovanému kapitálu bude klesať. Bude to dôsledok zostrujúcej sa konkurencie na tomto trhu, ako aj pokles možností na poskytovanie veľkých úverov. Banky však zrejme budú rozvíjať poskytovanie úverov, kde má východná Európa v porovnaní so západným kontinentu ešte veľa nevyužitých možností na rast.
Začlenením HVB do talianskeho Unicredita, ktoré sa podľa analytikov napriek súčasnému zdržaniu skončí úspešne, sa v regióne začína druhá fáza konsolidácie bankovej sféry KSVE. Pritom v južnej Európe, najmä v Rumunsku a Bulharsku, sa dostáva do pohybu základná privatizácia bankového sektora. Tento proces by sa mal časom rozbehnúť aj na Ukrajine a neskôr sa očakáva aj v Rusku.
Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:42