StoryEditor

Jahnátek poskytol televízii Singapur OLV exkluzívny rozhovor

19.03.2007, 16:00
Autor:
TASRTASR

Ázijský región je pre Slovensko zaujímavý, tak ako je Slovensko zaujímavé pre ázijských investorov. V exkluzívnom rozhovore pre singapurskú televíziu Singapur OLV to uviedol minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek. Podľa jeho slov o tom svedčia mnohé podnikateľské aktivity spoločností Sony, Lenovo a v ostatnom období miliardové fabriky - automobilka Kia pri Žiline a výrobca bielej techniky Samsung pri Trnave.
Ďalšou témou rozhovoru bola ekonomika Slovenska po vstupe do Európskej únie. V tejto súvislosti minister Jahnátek upozornil, že Slovensko je najrýchlejšie rastúca ekonomika v strednej Európe. "Preto musíme aktívne pristupovať k riešeniu problémov v rámci únie. Nemôžeme zostať iba pasívnym členom spoločenstva." Na slová reportérky, že Slovensko je iba malá krajina s malým trhom, takže ťažko môže zaujať zahraničných investorov, Jahnátek reagoval: "Okrem ekonomického rastu máme 25 univerzít. Tie vychovávajú študentov pre takmer v tisíc profesií. Takže máme vysokokvalifikovanú pracovnú silu, nízku infláciu, konkurenčný daňový systém a nemalé investičné stimuly. Investície, ktoré využívajú kreativitu a tvorivý prístup našich ľudí sa výraznejšie premietajú do hospodárskej sféry."
Rezortný šéf však priznal vysokú závislosť Slovenska od dovozu strategických surovín, ako sú ropa a plyn z Ruska. Pripomenul, že Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje Stratégiu energetickej bezpečnosti Slovenska s výhľadom do roku 2030. Hoci stratégia by podľa ministra mala naznačiť možnosti diverzifikácie v oblasti dovozu spomínaných komodít, Rusko bude v tomto smere stále kľúčovým partnerom Slovenska.
Na záver exkluzívneho interview minister zdôraznil, že by chcel ešte viac zatraktívniť pre investorov cestovný ruch. Ministerstvo hospodárstva je podľa jeho slov otvorené každému, kto chce zveľadiť turizmus na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:44