StoryEditor

Spotrebitelia budú môcť upozorniť na nekvalitu potravín na novej webovej stránke

04.04.2005, 14:00
Autor:
TASRTASR

Rezort pôdohospodárstva zriadi do dvoch týždňov internetovú stránku, na ktorej sa budú môcť spotrebitelia vyjadrovať a dávať svoje podnety na nedostatky zistené v obchodoch. Na tlačovej besede to oznámil minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.
"Stránku budeme pravidelne vyhodnocovať a posúvať na orgány Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS), aby sme vyvolali aj takýmto spôsobom tlak na kontrolu potravinovej bezpečnosti, kvality potravín a dodržiavania podmienok predaja v obchodných reťazcoch," povedal Simon. Podnety na nedodržiavanie podmienok predaja, ktoré verejnosť na stránke oznámi, si podľa neho inšpektori pôjdu fyzicky overiť priamo do obchodných prevádzok. Ministerstvo chce týmto spôsobom, ako skonštatoval, vychovávať uvedomelého spotrebiteľa, ktorý vie na čo má nárok a bude sa svojich práv dožadovať či už priamo v predajni alebo u príslušných orgánov.
Jedným z impulzov pre zriadenie stránky boli podľa ministra aj výsledky akcie Veľká noc, v rámci ktorej preverili inšpektori v predveľkonočnom období takmer dve stovky prevádzok po celom území Slovenska. Prioritne sa zamerali na sieť obchodných reťazcov Billa, Coop Jednota, Kaufland a Hypernova, pričom kontroly od 16. do 24. marca prebiehali najmä vo večerných a nočných hodinách a cez víkend. "Celkom bolo zakázaných 1 182 druhov tovaru, z toho v sieti Billa 539 druhov, v Coop Jednota 293, v Kauflande 117 a v Hypernove 233 v súhrnnej hodnote 810 000 Sk," priblížil šéf rezortu. Vyradené boli podľa neho najmä základné potraviny, hlavne ovocie a zelenina.
Nedostatky, ktoré sa pri kontrolách stále opakujú, sa týkali prevažne nedodržania podmienok skladovania, prípadne nedodržania teplotných režimov pre niektoré tovary. "U samotných potravín najväčšie nedostatky boli zistené jednak pri poškodení obalu alebo boli nahnité," tlmočil ďalej zistenia kontrolórov Simon. Vzhľadom k tomu, že obchodníci o kontrole vedeli z médií, boli podľa neho uložené len menšie pokuty, a to osemkrát po 5 000 korún. Správne konanie sa nezačalo ani v jednom prípade.
Simon avizoval, že takéto nárazové kontrolné akcie by sa zrejme mali opakovať pred každými sviatkami, kedy spotrebitelia zvyšujú nákupy potravín. ŠVPS však podľa neho realizuje previerky aj priebežne. Nevynecháva pritom žiadnu obchodnú sieť, nemá však kapacity na to, aby pri každej kontrole preverila všetkých predajcov.
Minister zastáva názor, že obchody by nemali ponúkať nahnitý tovar alebo výrobky tesne pred vypršaním doby spotreby ani za zníženú cenu, ako sa to niekedy stáva. "Spotrebiteľ, ktorý kupuje takéto potraviny, by mal vedieť, že ohrozuje svoje zdravie," odkázal občanom minister.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:34