StoryEditor

Dánsko je v súčasnosti najviac informatizovanou krajinou Európskej únie

22.11.2005, 16:56
Autor:
TASRTASR

Od roku 2006 budú musieť inštitúcie štátnej správy v Dánsku medzi sebou komunikovať výlučne elektronickou formou. Ide o ďalší zo série krokov, ktorým chce Dánsko zefektívniť svoju štátnu správu.
"Využívanie informačných technológií musí byť prínosom pre občanov a firmy, priamo cez online servis a nepriamo cez efektívnejšiu štátnu správu," povedal dnes na medzinárodnom kongrese ITAPA v Bratislave dánsky expert na ICT Mikkel Hemmingsen.
Dánsko je v súčasnosti najviac informatizovanou krajinou Európskej únie. Približne 83 % jeho občanov je pripojených na internet, asi 60 % komunikuje s verejnou správou prostredníctvom e-governmentu a 46 % Dánov nakupuje každý mesiac online. Aj dánske podniky vykazujú vysokú mieru informatizácie. Viac ako 80 % z nich vlastnú webovú stránku a 84 % podnikov využíva služby e-governmentu.
Podľa Hemmingsena je za úspechmi Dánska predovšetkým premyslená stratégia informatizácie a politická podpora tohto procesu. "Nemalý podiel na úspechu Dánska má tiež koncepčné vzdelávanie úradníkov a manažérov - neinformatikov na všetkých úrovniach verejne správy," dodal Hemmingsen.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. máj 2024 05:41