StoryEditor

Prebytok zahraničnej obchodnej bilancie Číny v máji výrazne vzrástol

11.06.2007, 16:21
Autor:
TASRTASR

Prebytok zahraničnej obchodnej bilancie Číny v máji prudko medziročne vzrástol a dosiahol tretiu najvyššiu mesačnú úroveň v histórii. Čínsky prebytok zahraničnej obchodnej bilancie je politicky veľmi citlivou témou a americkí zákonodarcovia zvyšujú tlak na uvalenie sankcií na Peking.
Májový prebytok dosiahol 22,5 miliardy USD, v prepočte 579,2 miliardy SKK, čo je o 73 % viac ako v máji 2006, informovala dnes čínska colná agentúra na svojej webovej stránke. Vývoz sa medziročne zvýšil o 28,7 % na 94 miliárd USD a import o 19,1 % na 71,6 miliardy USD.
Čína sľúbila, že začne znižovať prebytok svojej zahraničnej obchodnej bilancie. Tlačí na ňu predovšetkým Washington, ale aj vlády iných krajín. Podľa odborníkov však bude obchodná bilancia krajiny naďalej dosahovať miliardové prebytky.
USA vyzvali Peking, aby zvýšil výmenný kurz jüanu. Nízky kurz čínskej meny totiž podľa kritikov neférovo zvýhodňuje čínskych exportérov. Niekoľko amerických zákonodarcov požaduje zavedenie dovozných ciel na čínske výrobky, ak Peking výzvu na zhodnotenie meny ignoruje.
Vlani zaznamenali USA deficit bilancie obchodu s Čínou vo výške 232,5 miliardy USD a očakáva sa, že v tomto roku bude schodok ešte vyšší.
Informovala o tom agentúra AP.
(1 USD = 25,744 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:27