StoryEditor

LG Philips LCD zvažuje vybudovanie novej továrne vo východnej Európe

30.08.2005, 09:54
Autor:
TASRTASR

LG Philips LCD, najväčší svetový výrobca plochých televíznych obrazoviek, oznámil, že zvažuje vybudovanie novej továrne vo východnej Európe, aby dokázal uspokojiť dopyt po TV prijímačoch tohto druhu.
Spoločný podnik juhokórejskej firmy LG Electronics a holandského Philipsu skúma viacero potenciálnych lokalít, vrátane Poľska, pre výstavbu továrne pre výrobu modulov TFT-LCD (thin film transistor - liquid crystal display). Rozšírenie výroby je súčasťou snahy vybudovať najlepší svetový produkčný systém a úsilím o udržanie si vedúcej pozície v sektore LCD v konkurencii rivalov ako je napríklad Samsung Electronics.
Spoločnosť odmietla spresniť výšku plánovaných investícií do nového objektu. Analytici odhadujú, že výstavba novej továrne v regióne východnej Európy firmu vyjde na 1,23 miliardy EUR, v prepočte 47,8 miliardy SKK.
LG Philips LCD už má továrne na výrobu LCD modulov v juhokórejskom Gumi a čínskom Nan-ťingu a ďalšiu buduje v juhokórejskom Padžu.
Podľa analytikov ide firma správnym smerom, pretože situácia v tomto sektore sa zlepšuje. Dodávky LCD televízorov na svetovom trhu sa v tomto roku výrazne zvýšili, keďže pokles cien zapôsobil stimulujúco na dopyt. Očakáva sa, že v tomto roku by sa malo dodať 18 miliónov kusov LCD televízorov oproti minuloročným 8 miliónom kusov.
Informoval o tom britský denník Financial Times.
(1 EUR = 38,905 SKK)
tim pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:28