StoryEditor

Vo Fínsku sa bude diskutovať o zavedení rovnej dane

02.06.2005, 16:15
Autor:
TASRTASR

Fínsky hospodársky ústav EVA v krátkom čase oficiálne zverejní svoj návrh na zavedenie 24-% rovnej dane. Predstaviteľ ústavu Martii Nyberg povedal, že podľa prepočtov by malo byť toto opatrenie z hľadiska príjmov štátu neutrálne. V súčasnosti sa 20 000 z 320 000 registrovaných firiem v krajine podieľa na 90 % príjmov štátu. V budúcnosti by dane platilo však podstatne viac podnikov. Súčasne by obyvateľstvo ušetrilo ročne okolo 6 miliárd EUR, čo je v prepočte vyše 236 miliárd SKK. Fíni platia dane, ktoré dosahujú až 55 % ich príjmu, podľa obce kde žijú.
Riaditeľ ústavu Risto Penttilä dodal, že krajina by sa nemala dôrazne rozlúčiť s modelom štátu blahobytu. Príkladom pre Fínov sa stalo susedné Estónsko so svojou liberálnou ekonomickou politikou, Švédsko prestalo byť pre nich zaujímavé. Vo Fínsku sa musí podporiť snaha o zakladanie nových firiem a umožniť podnikateľom, aby viac zarobili.
V Európe už zaviedli rovnú daň Estónsko, Litva, Lotyšsko, Slovensko, Rusko, Srbsko, Rumunsko, Ukrajina a Gruzínsko. V západnej Európe sa pred Fínskom o jej zavedení uvažuje v Británii a Holandsku. Z nových členov EÚ sa o nej diskutuje v Česku, Poľsku a Slovinsku.
(1 EUR = 39,153 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 23:24