StoryEditor

Ruský zákaz dovozu poľského mäsa je podľa EK neopodstatnený

13.03.2007, 13:55
Autor:
TASRTASR

Ruský zákaz dovozu poľského mäsa a rastlinných výrobkov z hygienických dôvodov je neopodstatnený. Uviedol to dnes hovorca komisára pre zdravie Philip Tod po rokovaniach expertov Európskej únie s ruskými kolegami, ktoré sa uskutočnili v pondelok v Moskve.
Rusko zaviedlo tento zákaz pred rokom. Argumentovalo nedostatočnými hygienickými štandardami, zatiaľ čo Poľsko tvrdí, že ide o politicky motivovaný krok a odvetu za to, že Varšava podporila Oranžovú revolúciu na Ukrajine. Poľsko preto blokuje začatie rokovaní o novej dohode o spolupráci s Moskvou, dokiaľ ruské úrady zákaz nezrušia.
Obsahom pondelňajšieho stretnutia veterinárnych inšpektorov bola podľa hovorcu podrobná prezentácia nedostatkov, ktoré ruskí odborníci odhalili v Poľsku.
"Žiaden z nedostatkov, ktoré predložili ruské úrady, nie je Európskej komisie dôvodom na obchodné embargo," vyhlásil Tod.
Kvalita mäsa a rastlinných produktov je zdrojom napätia medzi Ruskom a EÚ už niekoľko rokov odvtedy, čo EÚ začala pripravovať na vstup do spoločenstva nové krajiny. Rusko tvrdilo, že sa mäsové a rastlinné produkty pochybného pôvodu cez ne dostávajú na jeho územie. Situácia sa zopakovala koncom minulého roka, keď Rusko v súvislosti s prijatím Rumunska a Bulharska pohrozilo zákazom na dovoz mäsa z celej únie.
Vo februári ruskí experti požiadali EK, aby im do konca marca zaslala zdokumentované záruky o bezpečnosti potravín v únii. V opačnom prípade môže Moskva uvaliť embargo na dovoz z krajín, ktoré sú pre Rusko podľa jeho odborníkov predmetom obáv. Má ísť o Taliansko, Litvu, Maďarsko a Lotyšsko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 17:20