StoryEditor

Veteška očakáva návrhy opozície k novele Zákonníka práce

22.04.2007, 14:24
Autor:
TASRTASR

Podpredseda Ľudovej strany - Hnutia za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) Viliam Veteška ocenil dohodu v koalícii o novele Zákonníka práce. "Očakávam, že opozícia na parlamentné výbory predloží pozmeňovacie návrhy k tejto novele," povedal Veteška v relácii Slovenskej televízie O päť minút 12.

Zároveň odmietol k právnej norme názor diskutujúceho predsedu Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie - DS (SDKÚ-DS) Mikuláša Dzurindu, že ĽS-HZDS sama nič v tejto otázke neiniciovala, a ide iba o ideologizáciu strany Smer-SD a k jej pritakávaniu.

"Nie je to o pritakávaní, je to o dodržiavaní pragmatických zásad programového vyhlásenia vlády a aj v oblasti Zákonníka práce," zdôraznil podpredseda. Podotkol, že vyjednával aj on sám, napríklad o pragmatických vzťahoch tejto novely, ktoré sa týkajú zamestnancov a k vzťahu k odborom.

Parlament pri diskusii o novele Zákonníka práce bude musieť podľa Vetešku zaujať stanovisko a koalícia nájde východiská k sporným otázkam. Zdôraznil, že sila postavenia zamestnancov je dôležitá aj pri zabezpečovaní chodu ekonomiky. Preto, dodal, došlo k dohode, že nebudú mať odborári také postavenie v podnikoch, ako si želali, napríklad nebudú zasahovať do zastavenia výroby. Závislá práca, nadčasová práca a reťazenie zmlúv sú body novely, na ktorej sme sa už dohodli, dodal Veteška. A vyzval, aby opozícia predstavila parlamentu návrhy, o ktorých bude Národná rada SR rokovať.

V reakcii na pôvodný a finálny návrh novely Zákonníka práce Dzurinda povedal: "Vláda veľmi ustupuje." Podľa predsedu SDKÚ-DS mnohé pôvodné ustanovenia v novele sa už nenachádzajú, napríklad také veci, ktoré mali poškodzovať živnostenský stav, malé a stredné podnikanie a také ustanovenia, ktoré mali brániť ľuďom, aby si mohli zarobiť. Dodal, že ešte tam sú veci, ktoré by sa mali z novely dostať preč, také, ktoré bránia napríklad k vytváraniu nových pracovných príležitostí a pokračovaniu v pozitívnych trendoch a veci zhoršujúce postavenie zamestnanca (ide o obmedzenie právomoci zamestnávateľských rád).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:14