StoryEditor

Pojednávanie proti šéfovi Horizontu súd odročil

12.12.2005, 14:49
Autor:
TASRTASR
Hlavné pojednávanie na Špeciálnom súde v Pezinku v kauze Horizont a BMG Invest proti bývalému šéfovi Horizontu Vladimírovi F. a jeho spoločníkom Anne M., Františkovi M. a Mariánovi Š. senát odročil na neurčito.

Hlavné pojednávanie na Špeciálnom súde v Pezinku v kauze Horizont a BMG Invest proti bývalému šéfovi Horizontu Vladimírovi F. a jeho spoločníkom Anne M., Františkovi M. a Mariánovi Š., ktorých špeciálny prokurátor obžaloval z trestného činu podvodu, senát odročil na neurčito.
Na základe námietky obhajcu obžalovaného Františka M., že v jeho prípade nebola zachovaná zákonná 5-dňová lehota na prípravu na pojednávanie, senát rozhodol o odročení pojednávania na neurčito. Podľa sudcu Špeciálneho súdu a člena senátu Jána Hrubalu, pojednávanie bolo odročené z objektívnych príčin, čomu sa nedalo nijako predísť. "Súd musí konať hospodárne a pokiaľ obhajca súhlasí so skrátením lehoty, chceli sme začať pojednávanie a zistiť procesné návrhy oboch strán. Pojednávanie za súhlasu obhajcu bolo možné vykonať," konštatoval Hrubala.
Súd uložil advokátom obžalovaných aby predložili návrhy na vykonanie dokazovania, pričom jeden z advokátov navrhol vypočuť v tejto veci okrem iných Ivana Šimka, Jána Čarnogurského, Pavla Hrušovského či Jozefa Šáteka. Navrhli tiež vypočuť poškodených v tejto kauze ako svedkov.
Obžaloba vyčíslila škodu na viac ako 12 miliárd Sk, čo sú nevyplatené vklady. Podľa návrhu prokurátora hrozí obvineným trestná sadzba od 5 do 12 rokov väzenia.
Vladimír F. a spol. sú obvinení z trestného činu porušenia pravidiel hospodárskeho styku spáchaného spolupáchateľstvom, ktorých sa mali dopustiť v súvislosti s krachom nebankových finančných inštitúcií Horizont Slovakia a B. M. G. Invest. Do 4. januára 2002, kedy zavreli všetky svoje pobočky, uzatvorili viac ako 850 000 zmlúv a celková výška vkladov predstavovala takmer 63 miliárd Sk.
Vladimír F. a Marián Š. sú stíhaní vo väzbe, Anna M. na slobode. František M. sa podľa informácií súdu zdržuje v zahraničí a vyhýba sa hlavnému pojednávaniu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 14:37