StoryEditor

SB: Európa a Stredná Ázia by sa mali zamerať na technické inovácie

23.03.2005, 14:23
Autor:
TASRTASR

urópa a Stredná Ázia by sa nemali spoliehať len na vysoký rast hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý v minulom roku dosiahol 6,8 %. Ich budúci vývoj bude podľa Svetovej banky závisieť predovšetkým od podpory investičnej klímy a od schopnosti súkromných firiem zvýšiť úroveň produktivity práce zavedením technických noviniek a zvýšením kvalifikácie pracovných síl.
"Zlepšenie podnikateľského prostredia za účelom uľahčenia rozbehnutia podnikania a jeho prevádzky, poskytnutie stimulov na prijatie a rozšírenie technológií na úrovni firmy a zlepšenie vzdelania a odbornej prípravy pracovných síl sú faktory, ktoré sú dôležité pre pokračovanie rastu v európskych a stredoázijských krajinách," uviedla dnes na 4. Fóre znalostnej ekonomiky v Istanbule, ktoré organizuje Svetová banka, riaditeľka operácií pre SB Annette Dixonová.
Napriek dobrým správam musí Európa a Stredná Ázia naďalej zlepšovať svoje investičné prostredie. "Zlepšenie predvídateľnosti národných politík a stratégií môže zvýšiť pravdepodobnosť nových investícií o 30 %. V mnohých krajinách sa zákonnosť stále vníma ako nedostatočná a prístup k finančným prostriedkom a infraštruktúre sú aj naďalej hlavnými prekážkami pre rast súkromného sektora," uviedol na Fóre v Istanbule riaditeľ Oddelenia súkromného sektora a financií SB v Európe a Strednej Ázii Fernando Montes-Negret.
V Správe o rozvoji investičného prostredia vo svete pre rok 2005 by sa mali krajiny podľa SB zamerať predovšetkým na zlepšenie podnikateľského prostredia. Vlády by podľa nej nemali potláčať rozvoj súkromného sektora vytvorením dodatočných nákladov a bariér hospodárskej súťaže. Konkurencia totiž zabezpečí efektívne fungovanie podnikov, ktoré pritiahnu priame zahraničné investície.
Podľa SB v uplynulých rokoch podstatne zlepšilo svoje investičné prostredie niekoľko krajín Európy a Strednej Ázie. Medzi top 10 reformátorov zaradila banka aj Slovensko. Ocenila najmä skrátenie času na rozbehnutie podnikania na polovicu, skrátenie času na vymoženie dlhu o tri štvrtiny a uľahčenie zamestnávania absolventov.
Štvrté Fórum znalostnej ekonomiky pod názvom Podnikateľské prostredie a znalosti pre rast súkromného sektoru prebieha v dňoch 22. až 24. marca v Istanbule. Na tému podnikateľského prostredia, inovácií a kvalifikácií diskutujú v Turecku predstavitelia 27 krajín Európy a Strednej Ázie, zástupcovia Európskej investičnej banky, Európskeho investičného fondu, Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, Európskej komisie a Britskej rady. V tomto roku sa na fóre po prvýkrát zúčastnili zástupcovia verejného a súkromného sektora zo všetkých krajín Európy a Strednej Ázie, vrátane účastníkov z juhovýchodnej Európy. TASR o tom informovala analytička Svetovej banky na Slovensku Petra Vehovská.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:42