StoryEditor

P. Rusko: Na minimálnu mzdu je naviazaných priveľa dávok a príspevkov

24.06.2005, 17:11
Autor:
TASRTASR

Rada hospodárskeho a sociálneho partnerstva (RHSP) sa na dnešnom rokovaní dohodla na vytvorení komisie, ktorá vypracuje návrh na zredukovanie počtu dávok závislých od výšky minimálnej mzdy. Po rokovaní RHSP to TASR uviedol predseda rady a minister hospodárstva SR Pavol Rusko.
"Zdá sa nám, že je toho priveľa a je to už dosť neprehľadné," povedal Rusko.
Vyjadril sa tiež k návrhu zamestnávateľov zrušiť inštitút minimálnej mzdy. "Dnes určite nie je čas na to, aby sme diskutovali o zrušení minimálnej mzdy," pokračoval Rusko.
Diskusii o možnosti takéhoto kroku sa nebráni rezort práce. "Nestaviame sa k tomu principiálne negatívne. Pre nás je dôležitý postoj oboch strán," poznamenal štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Miroslav Beblavý. Odborári so zrušením minimálnej mzdy, samozrejme, nesúhlasia.
RHSP dnes rokovala aj o koeficiente na úpravu výšky hrubej minimálnej mzdy, ktorá v súčasnosti dosahuje na Slovensku 6 500 Sk. Rezort práce navrhol od 1. októbra tohto roka zvýšenie o 4,6 %, teda na úroveň 6 800 Sk, pričom zamestnávatelia za maximálnu hornú hranicu považujú sumu 6 650 Sk. Návrh odborárov bol zvýšiť minimálnu mzdu až na 7 280 Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 11:22