StoryEditor

Ropa Brent sa drží výrazne nad úrovňou 70 USD

22.05.2007, 08:45
Autor:
TASRTASR

Cena ropy Brent sa drží výrazne nad úrovňou 70 USD za barel, v prepočte 1 754 SKK. V pondelok kvôli obavám z ďalšieho výpadku dodávok z Nigérie vyskočila na 9-mesačné maximum.
Barel (159 litrov) ropy Brent zo Severného mora, ktorá v súčasnosti lepšie odráža pohyby ceny na svetovom trhu, sa dnes ráno v elektronickom obchodovaní na ázijskom trhu predával za 70,51 USD, čo je o 2 centy viac ako v pondelok na konci obchodovania. V pondelok Brent posilnil o 1,07 USD na barel. Príčinou bola správa o útoku na ropné pole v Nigérii, ktorá je najväčším africkým a 8. najväčším svetovým exportérom čierneho zlata. Ľahká americká ropa druhu WTI s júlovým kontraktom dnes v elektronickom obchodovaní zdražela o 64 centov na 66,91 USD za barel. V pondelok cena americkej ropy vzrástla o 1,33 USD.
"Ceny ropy naďalej podporujú obavy týkajúce sa stability dodávok z Nigérie. Okrem toho sa množia signály, že OPEC v najbližšom čase neplánuje zvýšenie produkcie," uviedol analytik banky Commonwealth Bank of Australia David Moore. Podľa odborníkov môže vyberanie ziskov na chvíľu stlačiť ceny čierneho zlata, ale strach z výpadku dodávok v Nigérii bude opäť podporovať ich rast.
Neznámi útočníci v pondelok prenikli v blízkosti ropnej metropole Port Harcourt do ropného zariadenia prevádzkovaného francúzskym koncernom Total a spôsobili vyliatie malého množstva ropy v rádoch niekoľkých barelov, informovala hovorkyňa koncernu Patricia Marieová. Nikto nebol zranený a útok nemal žiadny vplyv na ťažbu ropy. Obchodníci sa však obávajú ďalších prerušení dodávok z Nigérie, ktorú považujú za pomerne rizikovú krajinu. Preto sú trhy veľmi citlivé na každú podobnú správu. Násilnosti v Nigérii od februára 2006 znížili ťažbu ropy v krajine o tretinu.
Holandsko-britský koncern Royal Dutch Shell v pondelok oznámil, že opäť spustil plnú prevádzku na svojich ropných poliach v Nigérii s kapacitou 400 000 barelov denne. Shell začal s obnovovaním produkcie v minulom týždni, potom ako bol nútený znížiť ťažbu o 170 000 barelov denne kvôli protestu miestnych vidiečanov.
Obchodníci sa teraz sústredia na stredajšiu správu o stave benzínových rezerv v USA. Podľa prognózy analytikov, medzi ktorými uskutočnila prieskum agentúra Reuters, v uplynulom týždni sa zvýšili o 1,4 milióna barelov. Problémy amerických rafinérií viedli k tomu, že zásoby benzínu v krajine sú tesne pred začiatkom letnej motoristickej sezóny nezvykle nízke, čo tiež tlačí na rast cien ropy.
Maloobchodná cena benzínu na amerických pumpách druhý týždeň v rade vyrovnala rekordnú úroveň upravenú o infláciu, ktorú dosiahla začiatkom 80. rokov počas iránsko-irackej vojny.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
(1 USD = 25,060 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 15:10