StoryEditor

Penta predá svoj podiel v PPC až po reštrukturalizácii

25.05.2006, 13:08
Autor:
SITASITA

Private equity skupina Penta zatiaľ neuvažuje predať svoj 90-percentný podiel v spoločnosti Paroplynový cyklus, a.s. Bratislava (PPC). Ako ďalej uviedol investičný riaditeľ Penty Vladimír Brodňan, Penta plánuje predať svoj podiel v PPC až po ukončení reštrukturalizácie. "Pokiaľ neukončíme reštrukturalizáciu, o predaji PPC neuvažujeme," zdôraznil Brodňan. Ako dodal, o kúpu 90 % podielu paroplynu sa zaujímali už viaceré nadnárodné energetické spoločnosti. "So záujmom odkúpiť náš podiel nás už oslovili firmy ako napríklad Endesa, Prisma Energy, Enel, Verbund a ďalší," doplnil Brodňan.
Jeho tvrdenia tak vylučujú medializované informácie z minulého týždňa, podľa ktorých mala Penta súhlasiť s predajom svojho podielu v PPC spoločnosti Enel za 80 mil. eur, čo je vyše 3 mld. Sk. Penta pritom sprivatizovala 90-percentý balík akcií paroplynu v roku 2004, pričom zaň zaplatila 2,01 mld. Sk. Talianska spoločnosť ostatných 10 % PPC získala v rámci privatizácie 66 % akcií Slovenských elektrární, ktoré tento podiel vlastnia.
Spoločnosť PPC je kogeneračná elektráreň s využitím plynovej turbíny, s následným parným systémom, produkujúca elektrickú energiu a teplo. Majoritným akcionárom je private equity skupina Penta, ktorá od marca 2004 vlastní 90 % akcií. Zvyšný 10-percentný podiel majú Slovenské elektrárne, a.s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 20:23