StoryEditor

Rusko sa pravdepodobne chystá zlacnieť aktíva skrachovaného Jukosu

23.10.2006, 21:37
Autor:
TASRTASR

Cena aktív skrachovanej ruskej ropnej spoločnosti Jukos má byť pred ich predajom znížená. Povedal to dnes nemenovaný zdroj blízky Jukosu. Zľava nemá byť jednotná na všetky aktíva, bude sa pohybovať v rozmedzí 10 až 90 %.
Ako uviedla agentúra Reuters, Jukos má 48 veriteľov, vrátane ruského štátu a ropného gigantu Rosnefť. Tí si voči zbankrotovanému Jukosu uplatňujú pohľadávky vo výške 21,8 miliardy USD, čo je v prepočte 632 miliárd SKK.
Naposledy bola hodnota aktív Jukosu vyčíslená 1. októbra, ďalšie oceňovanie sa začne robiť na budúci týždeň a prvé čísla by mali byť známe začiatkom decembra. V novom ocenení sa budú zohľadňovať aj spomínané zľavy na jednotlivé aktíva. Práve tento fakt by mohol spôsobiť určité komplikácie, odhadcovia si teda možno na pomoc zavolajú poradných audítorov.
Aktíva Jukosu zahŕňajú 5 ropných rafinérií, 2 výrobné firmy a podiely v Gazprome a Rosnefti.
Podľa analytikov by väčšinu aktív Jukosu by mohla získať Rosnefť. Pred časom sa objavili informácie, že nemecká Deutsche Bank má záujem odkúpiť dlhy Jukosu, no predstavitelia banky tieto vyjadrenia odmietli komentovať.
Informoval o tom Reuters.
( 1 USD = 28,991 SKK )

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 01:22