StoryEditor

Slovnaft sa nestotožňuje so závermi prvostupňového orgánu MF SR, odvolá sa

08.07.2005, 18:05
Autor:
TASRTASR

Akciová spoločnosť Slovnaft sa nestotožňuje so závermi prvostupňového rozhodnutia správneho orgánu Ministerstva financií (MF) SR. Využije preto svoje právo a v danej 15-dňovej lehote sa proti tomuto rozhodnutiu odvolá.
Uvádza sa to v stanovisku a. s. Slovnaft, ktoré TASR poskytla hovorkyňa spoločnosti Kristína Félová.
Spoločnosť verí, píše sa ďalej v stanovisku, že sa jej ekonomickými a právnymi argumentmi podarí presvedčiť kompetentné inštitúcie o tom, že Slovnaft vyvíja svoje aktivity plne v súlade s platnými zákonmi a že jeho cenotvorba je v súlade so súťažným právom EÚ.
Na margo ziskovosti Slovnaftu sa v stanovisku cituje štúdia renomovanej poradenskej spoločnosti McKinsey, ktorá vyhlásila, že Slovnaft dosahuje nižšiu ziskovosť ako porovnateľné ropné spoločnosti. Jeho ziskovosť meraná najrelevantnejším ukazovateľom (cash return on equity návratnosť kapitálu) bola v roku 2004 na úrovni 7,8 %, čo je výrazne nižšia ziskovosť ako 13,4 % dosiahnutá v ropnom sektore. To znamená, že investori Slovnaftu nedosiahli rovnakú úroveň zisku, akú mohli dosiahnuť investovaním do iných ropných spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:30