StoryEditor

Taliansko musí do roku 2007 napraviť svoj rozpočtový deficit

29.06.2005, 16:14
Autor:
TASRTASR

Európska komisia dala dnes Taliansku čas do roku 2007 na zníženie nadmerného rozpočtového deficitu pod povolenú hranicu 3 % hrubého domáceho produktu.
V rokoch 2003 a 2004 totiž schodok talianskeho rozpočtu dosiahol 3,2 %. Talianska vláda musí preto prijať "štrukturálne opatrenia" na vyriešenie tohto problému, odporučila dnes komisia v rámci procedúry nadmerného deficitu.
"So zadlžením viac ako 100 % potrebuje Taliansko korigovať svoj deficit rýchlo a trvalo," vyhlásil komisár pre hospodárske a menové otázky Joaquin Almunia. Doplnil, že si to vyžaduje štrukturálne opatrenia vo vládnych financiách, ako aj riešenie problémov s konkurencieschopnosťou talianskej ekonomiky, ktoré vrátia krajinu späť na cestu ekonomického rastu.
Podľa Almuniu by tento rok malo Taliansko zaznamenať nulový hospodársky rast, v nasledujúcich dvoch rokoch by mohla ekonomika rásť o 1,5 % HDP. Rozpočtový deficit tento rok zrejme prekročí 4 % HDP, očakáva komisár. Dnešné odporúčanie komisie pre Taliansko dostanú na schválenie ministri financií EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 01:30