StoryEditor

Coca Cola proti nápoju značky Cola Loca slovenského pivovaru STEIGER

18.04.2005, 17:01
Autor:
TASRTASR

Známa americká spoločnosť Coca Cola so sídlom v Atlante podala návrh na výmaz ochrannej známky Cola Loca z registra ochranných známok. Nápoj značky Cola Loca je pritom produktom slovenského pivovaru STEIGER Vyhne, ktorý ho vyrába od roku 2003. Oznámila to dnes TASR Ivana Marušková z marketingu spoločnosti Pivovar Steigner.
Ochrannú známku Cola Loca zapísal do Registra ochranných známok Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR ešte v septembri 2002, pričom žiadosť o zápis podal pivovar Steiger v júni 2001. Teda po viac ako dvoch rokoch sa toto označenie nealkoholického nápoja stalo tŕňom v oku amerického gigantického koncernu a zároveň predmetom súdneho sporu, ktorý sa začal na jeho podnet v tomto roku. Dôvodom tohto kroku je podľa Coca Coly "podobnosť v označení týchto dvoch nápojov kolového typu." Coca Cola sa odvoláva na zákon O ochranných známkach v zmysle paragrafu 3 odseku 1, ktorý považuje za zhodné označenia alebo ochranné známky s totožnými alebo málo sa líšiacimi nepodstatnými prvkami. V tomto prípade je to slovo Cola, ktoré je úplne identické s druhým slovom v označení nápoja Coca Cola a tiež slovo Loca, v ktorom došlo k zámene písmena C za L.
V tejto súvislosti Coca Cola, ktorej ochrannú známku ocenila audítorská spoločnosť na 85 miliárd USD, sa obáva, že značku Coca Loca a s ňou spojené produkty Pivovaru Steiger budú koneční spotrebitelia považovať za produkt tej istej spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:03