StoryEditor

V roku 2004 vzrástol počet užívateľov internetu na Slovensku o 86 %

23.03.2005, 13:38
V minulom roku bol na Slovensku zaznamenaný rekordný nárast počtu užívateľov i zákazníkov pripojených na internet. V tomto roku Telekomunikačný úrad (TÚ) SR očakáva ešte prudší rozvoj internetu.

Ako informoval hovorca TÚ Roman Vavro, odhadovaný počet užívateľov internetu vlani medziročne vzrástol o 86 % na takmer 2,4 milióna Sk. Celkový počet zákazníkov pripojených na internet sa v porovnaní s rokom 2003 zvýšil až o 106 % na 386 900. "Doslova obrovský nárast zaznamenal hlavne počet zákazníkov pripojených prostredníctvom ADSL, a to z 4 210 na 43 070. Prostredníctvom káblového modemu bolo ku koncu roka pripojených 10 852 osôb, čo je medziročne o 7 354 viac," spresnil Vavro. Pod prudší rozvoj internetu cez dial-up by sa v tomto roku podľa Vavra malo podpísať hlavne prepojenie pevných sietí a uvoľnenie miestneho vedenia. "Pripojenie prostredníctvom ADSL podporí najmä uvoľnenie miestneho vedenia, ukončenie viazania služby na telefónnu službu a narastajúci počet lokalít s možnosťou pripojenia prostredníctvom tejto technológie," doplnil Vavro. Zvýšenie počtu zákazníkov pripojených prostredníctvom rádiového prístupu by mali ovplyvniť nové frekvenčné pásma na budovanie lokálnych prístupových sietí a pridelenie povolení na budovanie prístupových sietí v pásme 3,5 GHz. "Záujem o internet vzrastie aj v dôsledku rozširujúceho sa obsahu. Ide napríklad o herné weby, možnosť pozerania videoklipov, informácie štátnej a verejnej správy, dostupnosť tlačív na internete a možnosť podávania daňových priznaní," uzavrel Vavro.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:46