StoryEditor

Obciam hrozí znemožnenie čerpania peňazí

08.02.2007, 14:35
Autor:
SITASITA
Obciam a mestám hrozí znemožnenie čerpania peňazí z eurofondov. Ako informoval hovorca ministra výstavby a regionálneho rozvoja, vyplýva to z toho, že mnoho obcí nemá schválený územný plán, čo je základnou podmienkou.

Obciam a mestám hrozí znemožnenie čerpania peňazí z eurofondov. Ako ďalej informoval hovorca ministra výstavby a regionálneho rozvoja Miroslav Bátovský, vyplýva to z toho, že mnoho obcí nemá schválený územný plán, čo je jednou zo základných podmienok pri žiadosti o čerpanie finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Na štvrtkovom stretnutí ministra výstavby Mariana Januška s prednostami krajských stavebných úradov (KSÚ) v Piešťanoch minister predstaviteľov stavebných úradov vyzval na dodržiavanie ustanovení zákona, ktorý stanovuje povinnosť obcí a miest nad 2 000 obyvateľov mať vypracovaný a schválený územný plán. V súčasnom období je podľa dostupných údajov rezortu výstavby na území SR ešte stále 18 miest a obcí, ktoré túto povinnosť splnenú nemajú.
Zároveň minister výstavby a regionálneho rozvoja SR kládol dôraz na existenciu územných plánov v obciach nad 1 000 obyvateľov, kde až takmer 66 % týchto obcí územný plán nemá. Janušek preto vyzval predstaviteľov KSÚ, aby boli nápomocní starostom a primátorom dotknutých miest a obcí pri tvorbe tohto základného dokumentu. "Naopak starostov a primátorov vyzýva na splnenie si tejto zákonom stanovenej povinnosti za pomoci príslušného KSÚ, resp. priamo zodpovednej sekcie Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR," dodal Bátovský.
Na štvrtkovom stretnutí tiež rezonovala téma zoštíhľovania štátnej správy. Zo strany predstaviteľov KSÚ pritom zaznievala obava o bezproblémový prechod kompetencií výkonu štátnej správy na úseku územného plánovania, stavebnej správy a bytovej politiky na prípadné novovzniknuté správne orgány.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 20:53