StoryEditor

Stock Plzeň má nového majiteľa

17.05.2007, 14:47
Autor:
SITASITA

Akciová spoločnosť Stock Plzeň, ktorá je najväčším producentom liehovín v Českej republike má nového majiteľa. Firma Oaktree Capital Management (Oaktree), ktorá je významnou nadnárodnou investičnou spoločnosťou s celosvetovou pôsobnosťou, sa na prevzatí 100-percentného balíka akcií českého Stocku dohodla v stredu s nemeckým koncernom Eckes AG, do ktorého Stock Plzeň patril od roku 1995. Ako ďalej informovala spoločnosť Stock Plzeň, zmena majiteľa ešte podlieha schváleniu z pohľadu antimonopolných predpisov. Obe zmluvné strany sa dohodli, že výšku dohodnutej ceny transakcie nebudú zverejňovať. Okrem Stocku Plzeň spoločnosť Oaktree preberá aj všetky ostatné firmy, ktoré patria do skupiny Eckes & Stock, v Rakúsku, Taliansku, na Slovensku, v Slovinsku a USA.
"Stock Plzeň získava v spoločnosti Oaktree finančne silného investora s jasnou stratégiou ďalšej expanzie na trhy strednej a východnej Európy, ktorý garantuje rozvoj firmy a nášho tímu," uviedol generálny riaditeľ Stocku Plzeň Martin Petrášek. Podľa neho bolo rozhodnutie Eckesu predať svoje zvyšné podniky v oblasti liehovín výsledkom dlhodobého zamerania firmy na nealkoholické nápoje. Koncern Eckes už na konci vlaňajšieho roku predal svoju nemeckú divíziu liehovín, firmu Eckes Spirituosen & Wein GmbH. Kupcom sa vtedy stala nemecká spoločnosť Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien GmbH.
Oaktree vstupuje do Stocku Plzeň v priaznivom období. Stock Plzeň je jednotkou na českom liehovinovom trhu s trhovým podielom na úrovni približne 35 %. Vlani Stock Plzeň predal 24,65 mil. litrov alkoholických nápojov, čo predstavuje medziročný nárast odbytu o 6,4 %. Tržby Stocku Plzeň dosiahli v minulom roku 1,72 mld. CZK, čiže o 5,5 % ako v roku 2005. Čistý zisk firmy tak vlani oproti roku 2005 vzrástol o 7,9 % na 304 mil. CZK. Stock Plzeň pritom dlhodobo hospodári bez akýchkoľvek bankových úverov.
Na Slovensku je česká liehovarnícka spoločnosť zastúpená prostredníctvom spoločnosti Stock Slovakia. Slovensko je pre Stock Plzeň najdôležitejším exportným trhom. Vývoz na Slovensko predstavuje približne 12,5 % celkových predajov firmy. Zároveň je však spoločnosť Stock Slovakia najväčším dovozcom liehovín na Slovensko. Export na Slovensko prostredníctvom Stocku Slovakia predstavoval v roku 2006 približne 11 % celkových predajov Stocku Plzeň.

(1 CZK = 1,195 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:16