StoryEditor

Chevron objavil ropu v rekordnej hĺbke

05.09.2006, 18:40
Autor:
TASRTASR
Tri ropné spoločnosti pod vedením amerického koncernu Chevron našli ropu v rekordnej hĺbke. V Mexickom zálive, 434 kilometrov juhozápadne od New Orleans, objavili v hĺbke 2 100 metrov pod vodou ropné pole.

Tri ropné spoločnosti pod vedením amerického koncernu Chevron našli ropu v rekordnej hĺbke. V Mexickom zálive, 434 kilometrov juhozápadne od New Orleans, objavili v hĺbke 2 100 metrov pod vodou ropné pole Jack číslo 2, ktoré siaha až do hĺbky 8 452 metrov v tamojšej skalnej formácii. Testovacia produkcia prameňa priniesla 6 000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne.
Tento úspech podporuje domnienky, že v regióne, kde sa v súčasnosti ťaží asi štvrtina americkej produkcie ropy, sa nachádza viac zdrojov čierneho zlata. Podľa názoru odborníkov to môže byť začiatok sprístupňovania veľkých zásob ropy a zemného plynu v extrémnych hĺbkach v Mexickom zálive. Tieto ropné polia by mohli byť najväčšími v USA od objavenia ropných polí na Aljaške pred desaťročiami.
Americká produkcia ropy má zostupnú tendenciu a objav veľkých polí je stále zriedkavejší. Preto ropné koncerny rozširujú hľadanie aj na ťažšie prístupné miesta. Chevron, ktorý je druhou najväčšou americkou ropnou spoločnosťou, neuviedol odhad ropných rezerv poľa.
Chevron sa na prevádzke projektu Jack číslo 2 podieľa 50 %. Spoločnosti Devon Energy a Statoil majú každá 25-% podiel. Ďalšie testovacie vrty spoločnosti plánujú vykonať na budúci rok.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 03:13